Musharrafs jerngrep fortsetter

Men demokratiprossen er på rett spor, sier presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): President Pervez Musharraf har i dag opphevet unntakstilstanden i Pakistan. Grunnloven er igjen gjeldende, og høyesterettsdommere er tatt i ed. Men Pakistan er ikke tilbake til det gamle. Grunnloven er endret, og uavhengige dommere er erstattet. De 14 nye er alle lojale til Musharraf, skriver New York Times.

I en direktesendt tale forsvarer presidenten unntakstilstanden som har preget Pakistan siden 3. november. Han hevder den reddet landet fra undergang, og hindret en sammensvergelse som skulle hindre Pakistans overgang til demokrati.

– Mot min vilje, som siste utvei, måtte jeg innføre unntakstilstanden for å redde Pakistan, sier Musharraf ifølge AP.

– En sammensvergelse ble dannet for å destabilisere landet. Jeg kan ikke beskrive hvor mye smerte denne sammensvergelsen har påført landet og meg selv, sier Musharraf.

Klausul begrenser friheten

Skeptikerne vil ha det til at Musharraf selv har hindret demokratiet, ved å innføre unntakstilstanden og utsette beslutningen rundt gjenvalget, fengsle opposisjonelle, og endre grunnloven i sin favør. Presidenten tilbakeviser kritikken, og sier unntakstilstanden ikke var personlig motivert.

– Det var ingen andre personlige motiv, sier Musharraf i talen.

– Nå er sammensvergelsen forhindret, og valget vil bli holdt 8. januar, på fritt og rettferdig vis. Demokratiseringsprosessen er tilbake på rett spor, sier presidenten i den 20 minutter lange talen.

- UNNTAKSTILSTANDEN FORHINDRET KONSPIRASJON: Musharraf forsvarte unntakstilstanden under en direktesendt tale i dag. Foto: REUTERS/Mian Khursheed /SCANPIX
- UNNTAKSTILSTANDEN FORHINDRET KONSPIRASJON: Musharraf forsvarte unntakstilstanden under en direktesendt tale i dag. Foto: REUTERS/Mian Khursheed /SCANPIX Vis mer

Men når grunnloven i dag trer i kraft er den i revidert versjon. En kontroversiell klausul inkluderer flere av de beslutningene som ble foretatt under unntakstilstanden, blant annet erstatningen av uanhengige dommere med de som er lojale til styret. Disse beslutningene «skal ikke utfordres av noen domstol», heter det i klausulen.

- Dette gir Musharraf juridisk dekke for lover som knebler media og advokater, og gir hæren lisens til å begå overgrep, mener Ali Dayan Hasan fra organisasjonen Human Rights Watch ifølge NTB.

Lover fritt valg

Under talen forsvarte presidenten politikken han har ført i de åtte årene siden han i 1999 kastet statsminister Nawaz Sharif i et militærkupp. Blant annet trakk han fram den frie pressen som en av hans prestasjoner.

Under unntakstilstanden slo regimet ned på alle uavhengige mediainstitusjoner, og den kontroversielle klausulen som følger gjeninnføringen av grunnloven omhandler også de strenge restriksjonene mot pressefriheten.

Presidenten har allerede høstet kritikk for håndteringen av valget, rundt en måned før befolkningen skal gå til urnene. De tidligere statsministerne Benazir Bhutto og Navar Sharif lover begge protester dersom de mistenker valgfusk.

– Dessverre har flere partier besluttet å boikotte valget, selv om dette ikke kan rettferdiggjøres. Valget har ikke engang startet enda, og allerede snakker enkelte om valgfusk. De burde holde seg for gode til slike anklager. Folk burde delta i valget, gi sin stemme og ikke delta i negative handlinger. Landet bør ikke føres inn i vansker, sier Musharraf, som ønsker internasjonale valgobservatører velkommen.

ARREST: Iftikhar Mohammed Chaudhry, høyesterettsdommeren som ble fengslet under oppstarten av unntakstilstanden, sitter fortsatt i husarrest i Islamabad.
BOIKOTT: Medlemmer av partiet Pakhtoonkhwa Milli Awami demonstrerer ved grensa til Afghanistan. De har besluttet å boikotte valget i januar.