Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Musikalsk toppmøte

R.E.M: For første gang synger Michael Stipe og resten av R.E.M sammen med U2. Han framfører «One» på en kommende samleplate til inntekt for organisasjonen Childline. Foto: ANDERS GRØNNEBERG Gjør klar for et musikalsk toppmøte med forbindelser langt inn i Det hvite hus. På den ene siden av forsterkeren: U2. Og på den andre siden: R.E.M. Selveste president Bill Clinton måtte til for å samle de to supergruppene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den 4. november det skjer. Dagen før det amerikanske folk skal velge om de vil ha Clinton eller hans rival Bob Dole, slippes platen bare et statsoverhode kunne klare å få i stand. Så å si fra det indre av Clintons X-files, sånn litt bortenfor Whitewater-papirene, har man nå nemlig funnet fram et glemt fellesopptak av U2 og R.E.M.

Automatic Baby

Innspillingen det dreier seg om, er en akustisk versjon av U2-hiten «One», spilt inn den 20. januar 1993. Clinton inviterte sine venner i artistverdenen til å feire innsettelsen av den første demokratiske presidenten på 12 år. Mange takket ja, blant dem Adam Clayton og Larry Mullen Jr. fra U2, og Mike Mills og Michael Stipe fra R.E.M. Som et ekte ad-hoc-emsemble ordnet de et bandnavn på stedet - Automatic Baby - satt sammen av titlene på det som den gangen var de to gruppenes ferskeste album, nemlig «Achtung Baby» og «Automatic For The People».

Hjelper barn

Siden har MTVs opptak av framføringen nærmest forduftet. Her for litt siden dukket det imidlertid opp igjen. Begge de to gruppene ble presentert for tapen, som de etter noen gjennomhøringer godkjente for plateutgivelse. Om fire uker er den endelig klar for markedet.

R.E.M. og U2 er begge kjent for å være sosialt bevisste. Det er derfor ikke overraskende at det er veldedighetsorganisasjonen Childline i London som får skumme fløten av supergruppenes samarbeid. Childline bekrefter overfor Dagbladet at de har fått med U2 og R.E.M. på sin utgivelse.

Stakkars Dole ...

Den eksklusive «One»-versjonen, der Bono viker til side for Michael Stipe, topper albumet «Childline 1996». Andre bidragsytere er Björk, Suede, Tricky, Boyzone og Pulp.

Nå er det mye som tyder på at det er tilfeldigheter som gjør at den amerikanske valgdagen faller i samme uka som utgivelsesdatoen for «presidentinnspillingen», men det er i alle fall på det rene at både irske U2 og amerikanske R.E.M. er varme forsvarere av Bill Clinton. Akkurat nå ser det unektelig svart ut for Bob Dole ... Sjekk ut dagens musikkanmeldelser .

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media