Musikalsk vidunderbarn sporløst borte

Du har kanskje sett og hørt henne som gatemusikant på Karl Johans gate i Oslo i sommer. Nå er det musikalske vidunderbarnet Anastassia (15) sporløst forsvunnet i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

25. september sto russiske Anastassia Elkina opp grytidlig og forlot huset der hun og familien fikk bo mens de spilte på gata i Oslo. Hun sa ikke til noen hva hun skulle. Det eneste hun tok med, var fiolinen. Hun har ikke med pass.

Fortvilet far

Hennes far, Dimitri Elkina, er fortvilet og har ingen anelse om hva som kan ha skjedd. Han meldte henne savnet på Manglerud politistasjon samme kveld. Personspaningsavsnittet ved Oslo politidistrikt har sendt en anmodning til Kripos om internasjonal etterlysning. Trolig er Anastassia etterlyst i hele Schengen-området.

Det haster for Dimitri og familien å finne datteren. Lørdag går visumet i Norge ut, og han må forlate landet. Han jobber med å få forlenget visumet for seg og sine to sønner.

Et stort talent

Anastassia er, som sine to brødre, et begavet musikalsk barn. Sammen med brødrene, cellisten Ivan (18), og fiolinisten Daniil (12), har de underholdt i Oslo siden sist i august. De kommer fra byen Tsjumen i Vest-Sibir. De tre søsknene er tilknyttet et nasjonalt russisk program for begavede musikalske barn. I sommer har de reist i Tyskland, Finland og Norge, og spilt på gata for å skaffe penger til mat og brensel gjennom den sibirske vinteren.

Familien i frykt

- Jeg er redd for henne. Hun har ingen penger, ingen klær, ingen eiendeler, bare fiolinen.

- Hun kan ikke norsk, snakker bare ørlite engelsk og finsk. Hun er 15 år, har hele livet levd for musikken, og kjenner ikke mange av de andre sidene ved livet. Hun er umoden, og er vant til å ha voksne rundt seg, forteller Dimitri.

I Oslo har de bodd på et billig hotell og hos hjelpsomme folk. En av dem er Anna Barbara Gamborg (75), som hørte dem spille på Karl Johan.

- De spilte så vakkert, og jeg tok kontakt. Vårt hjem er og musikalsk, de passet godt inn. En dag det regnet voldsomt, inviterte jeg dem til å bo hos meg noen dager. De er veldig kjekke mennesker og musikere i toppklassen. De behandlet meg som en bestemor.

Ønsket å bli

Både faren og Gamborg vet at Anastassia tidligere har ytret ønske om å bli igjen i Vesten.

- Jeg klandrer meg selv for at jeg ikke har forberedt henne på livet i Vesten. Med musikken har hun levd et beskyttet liv, og alle inntrykkene fra våre reiser har nok ført til at hun ikke ønsker å reise tilbake til Russland. Hun er likevel dårlig skikket til å klare seg på egen hånd, sier Dimitri.

- Hun er vakker, og mange kjekkaser ønsker å komme i kontakt med henne når de ser henne spille. Jeg har hørt om at unge kvinner fra Øst-Europa blir tvunget inn i prostitusjon i Vesten, og er redd for hva som kan skje med henne. Jeg leter overalt i Oslo, sier Dimitri.

  • Anastassia Elkina er 160 centimeter høy, har blå øyne og langt, mørkeblondt hår.

BER OM HJELP: Far Dimitri Elkina og brødrene Ivan (18) og Daniil (12) ber om hjelp til å finne Anastassia. For øyeblikket får de bo hos Anna Barbara Gamborg. I går holdt familien en privat konsert som takk.
FORSVUNNET: Hun er en begavet fiolinist, men har ingen erfaring med å være på egen hånd. Nå er det musikalske vidunderbarnet Anastassia (15) forsvunnet i Norge.