Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Musikk-tortur mot irakere

Amerikanerne spiller Metallica-låter og annen musikk for å bryte ned irakske fanger. Og det virker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske militære avhørere i Bagdad bruker blant annet heavy metal og barnesanger for å bryte ned irakske fanger i avhør. Og det virker:

- Disse folka har ikke hørt heavy metal før. De takler det ikke, sier sersjant Mark Hadsell til Newsweek.

Metoden går ut på å utsette fangene for det amerikanerne betegner som «culturally offensive» musikk i opptil 24 timer i et strekk, for å bryte ned kreftene og motstandsviljen deres. Deretter får de utslitte irakerne besøk av avhørerne.

En av favorittene til de amerikanske soldatene er ifølge Newsweek Metallica's Enter Sandman, som med sine rå riff og tunge komp og tekstlinja «Sleep with one eye open, gripping your pillow tight», visstnok skal være godt egnet til å sette fremmedkulturelle soldater ut av balanse.

- Hvis du spiller dette i 24 timer begynner hjernen og kroppsfunksjonene å skli ut, tankerekkene sinkes, og viljestyrken svekkes. Det er da vi kommer inn og snakker med dem, forklarer Hadsell, som innrømmer de torturliknende metodene.

Ifølge Newsweek er det ikke bare rå rockemusikk som brukes til dette formålet, men også barnesanger som sangen til tv-serien Sesame Street. Også det med suksess, sett fra amerikansk ståsted.

Amerikanske soldater har også tidligere benyttet musikk i krig. Blant annet skal soldater som beleiret Manuel Noriegas presidentbunker i Panama, ha spilt rockemusikk på vannvittig høyt volum for å psyke ned motstanderne. Også det virket.

<B>NEDBRYTENDE: </B>Vokalist James Hetfield i Metallica hadde neppe sett for seg at musikken deres skulle brukes av amerikanske soldater til å bryte ned motstandere. Her er han avbildet under en konsert med bandet sitt i 1999. <BR>Foto: AP
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media