Musikkmuseum i Trondheim brenner. - Vi jobber med å berge instrumenter. Det er snakk om nasjonalskatter

Brann og kraftig røykutvikling.

SLUKNINGSARBEID: Det brant i dag på Ringve museum i Trondheim.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
SLUKNINGSARBEID: Det brant i dag på Ringve museum i Trondheim. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ringve museum i Trondheim ble i dag rammet av en voldsom brann. Politiet fikk melding om brannen kl. 10.37, og først kl. 12.23 kunne de rapportere at det var kontroll på brannen.

Rett etter kl. 11 sa operasjonsleder Wiktor Pedersen i Sør-Trøndelag politidistrikt følgende til Dagbladet.

- Det brenner i hovedbygningen. Vi er på stedet sammen med brannvesenet, som prøver å få kontroll på brannen. Alle gjester og ansatte er ute av bygget, men det jobbes med å berge instrumentene. Det er snakk om nasjonalskatter.

- Et mareritt Ringve Museum er Norges nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter og en av de gamle lystgårdene på Lade like utenfor Trondheim sentrum, ifølge Wikipedia. Museet bygger på grunnleggeren Victoria Bachkes private samlinger.

Tidligere museumsdirektør Peter Andreas Kjelsberg beskriver situasjonen som et mareritt.

HOVEDBYGNINGEN RAMMET: Det jobbes med å redde ut verdifulle instrumenter. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
HOVEDBYGNINGEN RAMMET: Det jobbes med å redde ut verdifulle instrumenter. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- Dette var det verste vi kan tenke oss. Slukkinga pågår fremdeles, og det er store røyk og vannskader på deler av samlinga. Det er bare helt forferdelige, sier han til Dagbladet.

Verneverdige bygg Kjelsberg gikk av som direktør i fjor etter 16 år i jobben, men er på stedet nå for å bistå i berginga av de uvurderlige instrumentene.

- Museet består også av fem verneverdige bygg. Brann har vært et tema her i alle år, og vi har gjort mye for å unngå at noe slikt skjer, men til syvende og sist er det vanskelig å sikre seg fullt ut, sier han.

I museumsrommene med størst brannutvikling befinner instrumenter fra 1800-tallet seg, blant annet med tilknytning til  den polske pianisten Frédéric Chopin.

Den faste utstillingen i hovedbygningen beskrives slik på museets hjemmeside: «Spillende omvisere tar deg med på en musikalsk reise gjennom musikkhistorien og presenterer forskjellige instrumenter som et husorgel fra 1700-tallet, en platespilledåse fra slutten av 1800-tallet og et selvspillende piano fra 1918. Hovedbygningens interiør fra 1880-årene danner en vakker ramme for utstillingen.»


• Er du på stedet?  Last opp videoen din til DBTV-desken, eller send inn bilder og video via e-post til 2400@dagbladet.no eller på MMS til 2400.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer