GIGANTBOT: Tesla-sjef Elon Musk har inngått et forlik med Det amerikanske finanstilsynet etter at sistnevnte gikk til søksmål mot Musk tidligere i uka. Foto: NTB Scanpix
GIGANTBOT: Tesla-sjef Elon Musk har inngått et forlik med Det amerikanske finanstilsynet etter at sistnevnte gikk til søksmål mot Musk tidligere i uka. Foto: NTB ScanpixVis mer

Musk får gigantbot og går av som Tesla-styreleder

Må betale 20 millioner dollar etter kontroversiell Twitter-melding.

Tesla-sjef Elon Musk har inngått et forlik med Det amerikanske finanstilsynet (SEC) etter at sistnevnte gikk til søksmål mot Musk tidligere i uka.

Musk har sagt seg villig til å betale 20 millioner dollar - over 160 millioner kroner - i bot. Selskapet Tesla må også betale 20 millioner dollar i bot.

Det melder Washington Post.

Han må samtidig gå av som styreleder i Tesla, men får fortsette som toppsjef.

Saksøkt for bedrageri

Tidligere denne uka saksøkte altså SEC Musk for bedrageri. De anklaget ham for å komme med «falsk og villedende» informasjon om selskapet i en Twitter-melding i august.

I meldingen hevdet Musk at han vurderte å ta Tesla av børsen, og skrev:

«Finansiering sikret».

Denne meldinga har kostet Musk dyrt.

Økte med milliarder

I meldingen skrev Musk også at han vurderte å kjøpe opp alle Tesla-aksjene. Prisen han så for seg var 420 dollar for hver aksje.

Det ville i så fall kostet Musk 600 milliarder kroner - ekskludert gjeld. Det ville ha blitt historiens største børsexit.

Prisen på en Tesla-aksje steg kraftig etter at Musk sendte ut meldinga. Høyeste notering den dagen var 387,46 dollar, en ny rekord.

Et oppkjøp av alle aksjene til 420 dollar per aksje ville ha betydd solid avkastning for aksjeeierne.

Hvor Musk hadde sikret seg 600 milliarder var spørsmålet alle stilte seg. Inkludert SEC som samme dag ba Tesla og Musk redegjøre for meldinga.

- «Fabrikkerte» påstanden

Etter det igangsatte SEC en etterforskning. I rettspapirene hevdet det amerikanske finanstilsynet at Musk «fabrikkerte» påstanden om at finansieringen var sikret.

«I realiteten hadde ikke Musk diskutert, ikke engang bekreftet, hovedtrekk ved en slik avtale, inkludert pris, med noen potensiell investor», heter det videre i dokumentene, skriver Bloomberg.

I tillegg til å saksøke Musk for bedrageri, ba Det amerikanske finanstilsynet domstolen om å frata Musk retten til å være toppsjef i aksjeselskaper.

Dette kommer altså ikke til å skje etter forliket.