Trumps tollendring kan starte handelskrig:

Musk mener Trump stikker kjepper i hjulene for Teslas Kina-drøm

- Det er som å konkurrere i et OL-løp med blysko.

TOLL ELLER IKKE: President Donald Trump (t.h.) og Elon Musk (midten) er uenige. Trump hever nå tollgrensa for import av stål og aluminium i USA, mens Musk vil ha lavere toll over hele verden. Foto: AP/NTB Scanpix
TOLL ELLER IKKE: President Donald Trump (t.h.) og Elon Musk (midten) er uenige. Trump hever nå tollgrensa for import av stål og aluminium i USA, mens Musk vil ha lavere toll over hele verden. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Donald Trump valgte tidligere denne uka å trosse advarslene om at en amerikansk importtoll på stål og aluminium kan bidra til å starte en handelskrig.

Torsdag signerte presidenten den omstridte ordren, til tross for krass kritikk fra en rekke av USAs største handelspartnere. Dermed er det klart at det vil bli en tollavgift på 25 prosent for stål og ti prosent på aluminium om knappe to uker.

USA er i dag verdens største importør av stål, og sto i 2017 for import av 35 millioner tonn råmateriale. Av det kom 6,6 millioner tonn fra Sør-Korea, Japan, Kina og India.

- Vi kommer til å beskytte amerikanske arbeidere, slik jeg lovet i valgkampen, sa Trump under et regjeringsmøte.

Kjepper i elbil-hjulene

Men bare timer før ordren ble presentert, var en ikke ukjent næringslivstopp ute med sine synspunkter og spørsmål om tollregimet USA har.

Tesla-gründer Elon Musk forsøkte via Twitter å få Trump til å forstå utfordringene bilprodusenten opplever med å etablere seg i det asiatiske markedet - deriblant med toll.

- Synes du USA og Kina bør ha like og rettferdige regler for biler? I den forstand at de bør ha samme regler for import, eierskap og andre faktorer, skriver Musk.

Mannen bak verdens mest kjente elbil har i lengre tid slitt med å få til en avtale med regjeringa i Shanghai, for å kunne få på plass en fabrikk og montere sine biler der.

Amerikaneren har et sterkt ønske om å få til en best mulig kontrakt før han setter i gang sin store satsing i landet med ekstremvekst i antall biler. Men så langt har ikke partene klart å bli enige.

Motstander av importavgifter

Ifølge Bloomberg skal årsaken til at avtalen så langt har strandet, være at Tesla-eieren og politikerne ikke klarer å bli enige om hvordan fabrikkens eierskap skal fordeles.

Det største argumentet for å flytte Tesla-monteringen til Kina i stedet for å eksportere bilene, har vært å unngå nettopp avgifter. I sin Twitter-melding til Trump skriver Musk at mens Kina har 25 prosent importavgift på amerikanske biler, har USA bare 2,5 prosent på kinesiske biler.

Musk har tidligere vært ute og sagt han mener Trump må legge press på Kina for å få endret nettopp dette. Han skal også ha forsøkt å få tidligere president, Barack Obama, til å gjøre det samme.

- Jeg er i mot importavgifter generelt, og dagens regler gjør ting veldig vanskelig. Det er som å konkurrere i et OL-løp med blysko, skriver Musk.

- Katastrofe for verdensøkonomien

Trumps nye tollregime har fått massiv negativ omtale denne uka, også blant hans republikanske venner. Medlem av kabinettet, Gary Cohn, trakk seg på grunn av presidentens forslag.

I tillegg sendte 107 republikanske lovgivere brev og ba ham revurdere planen.

Samtidig har Kinas handelsminister, Zhong Shan, gått hardt ut mot det som nå skjer.

- Det er ingen vinnere i en handelskrig. Og en hver handelskrig med USA vil være en katastrofe for verdensøkonomien, sier Shan til Reuters.

Han understreker at Kina vil håndtere en hver trussel mot økonomien med å beskytte sine egne interesser. Men de to landene vil fortsette å snakke sammen, sier handelsministeren.

- FANTASTISK: President Donald Trump hyller sin kinesiske kollega Xi Jinping på et lukket møte for sine støttespillere. Trump er dypt imponert over at Xi kan være president på livstid. Video: CNN Vis mer

- Ingen ønsker å kjempe en handelskrig, og alle som har vært i en, vet at det kun er skadelig for alle involverte.

Bukse- og motorsykkeltoll neste?

Men det er ikke bare Trump og Kina som truer med å ta grep om toll og maner til handelskonflikt. EU var tidligere denne uka ute og varslet at det kan bli innført toll på noen av USAs mest kjente merkevarer.

Trusselen er en direkte reaksjon på Trumps metalltoll.

- Vi kommer ikke til å sitte som idioter og se på, mens bransjen vår rammes av urettferdige tiltak som setter tusenvis av europeiske arbeidsplasser i fare, sa EU-kommisjonens president, Jean-Claude Juncker, og legger til:

- Vi vil legge toll på Harley Davidson, bourbon og Levi's-jeans.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer