TEST: Elon Mussk tester en ubåt i barnestørrelse, i håp om at den kan være til hjelp i grotta i Thailand. Video: Elon Musk / CNN Vis mer

Musk tester ubåt – håper å kunne bistå i grotta i Thailand

Tesla-sjef Elon Musk tester en ubåt i barnestørrelse, i håp om å kunne sende den til Thailand hvor flere gutter er innesperret i en oversvømt grotte.

I en video publisert på Twitter kan man se hvordan to dykkere forsøker å navigere ubåten gjennom en smal tunnel i et basseng, i et forsøk på å simulere de smaleste grottegangene. Hvis ubåten består testene, vil den bli sendt til Thailand med fly.

Flyturen vil ta 17 timer.

- Forhåpentligvis kan de brukes

En talsmann for Musk sier ubåten er laget etter forespørsel fra thailandske myndigheter.

«Forhåpentligvis kan den brukes. Hvis ikke så kan den kanskje brukes i framtidige situasjoner», tvitret Musk selv om ubåten.

Søndag opplyste myndighetene at fire gutter var blitt reddet ut av Tham Luang Nang Non-grotten nord i Thailand, men åtte gutter og fotballtreneren deres er fortsatt igjen inne i den oversvømte grotten.

De fire guttene ble hentet ut da vannstanden inne i grotten hadde sunket så mye at det var mulig for guttene å ta seg fram til fots flere steder, i stedet for å måtte svømme eller dykke. Likevel måtte guttene dykke i til sammen 1 kilometer.

Natt til mandag lokal tid begynte det å regne kraftig igjen, og redningsmannskapene kjemper både mot klokka og mot vannet. Det er så langt ikke kjent hvorvidt det har gjort noe med vannstanden i grotta.

Ifølge Thailands meteorologiske institutt er det 60 prosent sjanse for regn mandag.

Fredag opplyste Musk at han ville sende ingeniører fra selskapene hans Boring Co og Space X til grotten for å bistå. Samtidig opplyste han at Boring Co, som graver tunneler for avanserte transportsystemer, har avanserte radarer som kan penetrere bakken.

I GROTTA: Tolv gutter fra alderen 11 til 16 år og treneren deres har i elleve dager sittet i grotta i Thailand. Onsdag fikk de varmetepper og dykkermasker Video: Thai Navy Seal Vis mer

Redningsaksjonen vil fortsette «snart»

Søndag sa myndighetene i Thailand at den neste fasen av redningsaksjonen kan starte i et titimersvindu som begynte klokka 7 lokal tid (klokka to natt til mandag norsk tid).

Klokka halv fem natt til mandag norsk tid hadde dykkerne ikke gått inn i grotta igjen, men ifølge The Guardian vil redningsaksjonen fortsette «snart».

De samme dykkerne som reddet de fire første guttene, skal inn i grotta igjen under den andre delen av redningsaksjonen, fordi de kjenner forholdene i grotta og vet hva de skal gjøre.

Innenriksminister i Thailand, Anupong Paojinda, sier i en uttalelse at man i morgentimene mandag diskuterer hvordan man skal få ut de ni som fremdeles er innesperret i grotta.

Ifølge redningsledelsen har hele 90 dykkere, hvorav 40 er thailendere og 50 er fra andre land, deltatt i redningsaksjonen så langt.

18 av disse dykkerne deltok under søndagens aksjon, og hjalp guttene ut, men det er altså fremdeles ni personer som sitter innesperret i grotta.

Årsaken til at redningsmannskapene måtte ta en pause er at de har brukt opp alle oksygenflaskene som var blitt utplassert i grotta, og måtte frakte nye inn igjen før de kan fortsette å hente ut barna.

Myndighetene har advart om at det kan ta så mye som tre eller fire dager å få hele laget ut, om de er uheldige med været.

I god form

Så langt har ingen av de fire som ble reddet blitt navngitt. En tjenestemann forklarer avgjørelsen med å ikke navngi guttene som er reddet med at «vi er redd det vil påvirke foreldrene hvis barn fremdeles er inne i grotta», ifølge The Guardian.

De fire guttene, og dykkerne, skal være i god fysisk form.

Da de første fire guttene ble hentet ut fulgte det to dykkere med hver gutt. De fant veien ut ved å følge et tau. Stekningen er anslått å være 3,2 kilometer lang.

Guttene hadde ifølge en dykker på stedet fått beroligende middel, slik at de ikke skulle få panikk.

Under aksjonen skal guttene har brukt heldekkende dykkermasker. Vannet som de måtte dykke gjennom har blitt beskrevet som grumsete, og fargen er blitt sammenlignet med svak kaffe.

Turen inn og ut tar omkring elleve timer selv for en erfaren dykker.

Redningsleder Narongsak Osottanakorn har fortalt Bangkok Post at de må passere en slags smal tunnel som først stiger oppover og så brått kurver ned, for å komme ut. Dette innebærer at man må snu seg på et veldig trangt punkt.

I denne svært smale delen av grotta må guttene og dykkerne ta av seg oksygentankene og rulle dem forsiktig gjennom.

Det er dette som er blitt beskrevet som det mest kritisk punktet i grotta, og det har fått navnet Sam Yak. Etter Sam Yak blir ruta tryggere, og det er mulig å ta seg videre ut derfra til fots.