Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkmelding i kveld

Musk vurderer å ta Tesla av børs

Det betyr et utkjøp på 600 milliarder kroner.

STORE VISJONER: Elon Musks planer er mildt sagt ambisiøse. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix
STORE VISJONER: Elon Musks planer er mildt sagt ambisiøse. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tesla-gründer Elon Musk tvitrer i kveld at han vurderer å ta elbilselskapet Tesla av børs, dersom aksjen stiger til 420 dollar (3600) kroner i verdi. Et utkjøp vil dermed koste svimlende 600 milliarder kroner - hvilket vil gjøre operasjonen til den største transaksjonen av sin type, skriver Reuters.

- Finansieringen er sikret, skriver Musk på Twitter - uten å røpe hvordan.

Tesla-aksjen ligger i 21.30-tida norsk tid på 366 dollar (3145 kroner); den hoppet 7 prosent etter Musks sjokkmelding - men det er fremdeles langt fram til målet om 420 dollar.

En ikke navngitt kilde sier til Financial Times at det statlige saudiarabiske velferdsfondet, Public Investment Fund, har kjøpt aksjer som utgjør 5 prosent av Tesla.

- Færre forstyrrelser

Selskapet går igjennom en periode med rask vekst, men med stramme finansielle betingelser. Musk håper at å ta det av børsen vil gjøre vekstforholdene bedre.

- Det vil bli mye enklere og med færre forstyrrelser som et privat selskap. Det vil gjøre slutt på propaganda fra shortsalg, hevder han.

Elbil-gründeren skriver at aksjonærene får valget mellom å selge til 420 dollar, eller sitte på aksjene og bli med i det private selskapet. Han forsikrer at ingen aksjonærer vil bli tvunget til å selge, og «håper alle blir».

- Jeg er supertakknemlig overfor alle Tesla-aksjonærene, og vil sikre deres framgang i ethvert tenkelig scenario, skriver han.

Musk skriver at han akter å opprette et fond spesielt for at alle aksjonærene skal kunne fortsette å sitte med Tesla-aksjene.

- Jeg gjør allerede dette med Fidelitys SpaceX-investering, understreker han.

Stort press

47-åringen har vært under stort press, for å vise at han kan innfri løftene om å snu Tesla fra et tapsprosjekt til en lønnsom masseprodusent av elbiler. Dette har den seinere tida drevet aksjen opp i verdi, til mer enn General Motors'.

Å være på børs og dermed offentlig medfører at alle aktører kan følge selskapet ditt nøye. Musk har tidligere ligget i konflikt med myndigheter, kritikere og journalister, og får jevnlig spørsmål om vanskeligheter med Tesla-produksjonen, den langsiktige etterspørselen etter bilene, og hvordan selskapet skal finansieres.

- Musk ønsker ikke å drive et offentlig selskap. Teslas store ambisjoner gjør det vanskelig å tilfredsstille aksjonærenes forventninger til kvartalsrapportene, sier Gene Munster i investeringsselskapet Loup Ventures til Reuters.

Munster gir gründeren en tredjedels sjanse for å lykkes med sin ambisiøse plan.

- De 16 prosentene aksjene må stige, er kanskje ikke nok til å motivere eksisterende aksjeeiere til å støtte salget, sier han.

Dagbladet følger saken.

SPACEX: Tirsdag 6. februar ble SpaceX' rakett Falcon Heavy skutt opp for første gang. På toppen av raketten befant dessuten Elon Musks Tesla Roadster seg. Raketten er 70 meter lang og utviklet med tanke på å frakte mennesker til månen og Mars. Video: CNN Vis mer Vis mer