Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Musk ydmyket Zuckerberg og slettet kontoer: - Hva er Facebook?

Elon Musk slettet Facebook-sidene til Tesla og SpaceX midt i skandaleuka for verdens største sosiale nettverk.

SLETTET KONTOER: Elon Musk sletter Facebook-kontoene til både SpaceX og Tesla etter å ha blitt utfordret på Twitter. Foto: REUTERS/Joe Skipper/NTB Scanpix
SLETTET KONTOER: Elon Musk sletter Facebook-kontoene til både SpaceX og Tesla etter å ha blitt utfordret på Twitter. Foto: REUTERS/Joe Skipper/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Facebook står midt i en global krise. Avsløringer om sikkerhetsbrister som har tillatt lekkasje av store mengder personlige data har sendt selskapet rett ned på børsen samtidig som det har satt i gang en internasjonal kampanje som ber folk slette profilene sine.

Kampanjen har kanskje ikke fått enormt fotfeste ennå, men den har blant annet fått milliardæren Brian Acton, som tjente storparten av pengene sine på å selge meldingstjenesten WhatsApp til Facebook, til å slette sin profil. Han ber også andre om å gjøre det i lys av personvernskandalen.

SNAKKER UT: I et eksklusivt intervju med CNN snakker Facebook-sjef Mark Zuckerberg ut om krisa selskapet har opplevd i det siste. Han garanterer at alle som har fått sine personlige opplysninger misbrukt, skal få beskjed om det. Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/zuckerberg-jeg-forklarer-meg-gjerne-for-kongressen/69638523 Video:... Vis mer

Men er det en mann i techbransjen som kanskje mer enn noen andre har satt sitt preg på verden de siste åra, er Elon Musk (46). Han kastet seg i dag på Facebook-skandalen med en ydmykelse i retning Mark Zuckerberg (33), da han svarte på Actons Twitter-melding med beskjed om å slette Facebook.

- Hva er Facebook, skrev mannen bak Tesla og SpaceX.

- Slett SpaceX hvis du tør

image: Musk ydmyket Zuckerberg og slettet kontoer: - Hva er Facebook?

Så skjedde det noe ganske utrolig. Like etter Musks melding, svarte en bruker.

- Slett SpaceXs side på Facebook hvis du tør.

- Jeg visste ikke at det var en. Skal gjøre det, svarte Musk tørt.

Deretter kom en ny utfordring til Musk, med skjermbilde av Teslas Facebook-sider.

- Denne burde også slettes?

- Absolutt. Ser kjip ut uansett, skriver han.

Etterpå hevdet Musk at det var første gang han hadde sett noen av Facebook-sidene til Tesla og SpaceX.

Omkring en halvtime etterpå var de to offisielle Facebook-sidene til Tesla og SpaceX borte. SpaceX-siden hadde 2,6 millioner liker.

Kranglet om ødelagt satellitt

Det er ikke første gang de to milliardærene er i ordkrig. I 2016 kritiserte Zuckerberg Musk fordi sistnevntes rakett destruerte en Facebook-satellitt da raketten eksploderte under oppskytning. Satellitten, til omkring 70+ millioner kroner, skulle ifølge Zuckerberg sørge for bedre internettilgang i Afrika.

Musk tok opp saken igjen på Twitter i dag.

- Ja, det var min skyld fordi jeg var en idiot. Vi gjorde opp for det ved å gi dem en gratis oppskyting, og jeg tror de hadde forsikring, skriver han.

Musk pekte på Facebooks enorme innflytelse og blant annet eierskapet av bildedelingstjenesten Instagram, der han selv er aktiv. Han har imidlertid ingen planer om å slette profilene der.

- Instagram er nok greit, etter min mening, så lenge de forblir relativt uavhengige. Jeg bruker ikke Facebook og har aldri gjort det, så ikke tro at jeg er en martyr eller at selskapene mine lider veldig. Vi benytter oss heller ikke av reklame, så jeg bryr meg ikke, skriver Musk.

Hardt press

Facebook har vært under hardt press etter avsløringene om at det britiske kommunikasjonsbyrået Cambridge Analytica (CA) hadde samlet inn personopplysninger fra 50 millioner Facebook-brukere og solgt analyser av materialet til blant andre Donald Trumps valgkampstab. ​

Facebook-sjef Mark Zuckerberg har beklaget skandalen og sier han gjerne går i vitneboksen hos Kongressen «hvis det er det riktige å gjøre».

- Det korte svaret er at jeg gjerne gjør det om det er det riktige å gjøre, sier Facebook-direktøren i et eksklusivt TV-intervju med CNN.

- Dette var et stort tillitsbrudd, og jeg beklager for at dette har skjedd, sier Zuckerberg.

Zuckerberg har blitt avkrevd svar både fra EU-parlamentet, Parlamentet i Storbritannia og ledende demokrater i den amerikanske Kongressen.

Direktøren har allerede innrømmet at selskapet har begått feil i forbindelse med saken.

- Vi har et ansvar for å beskytte informasjonen deres. Hvis vi ikke kan gjøre det, så fortjener vi ikke å tjene dere, skrev han på sin Facebook-side onsdag.

Tror ikke på masseflukt

Marika Lüders, førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon ved UiO, forsker særlig på brukeropplevelser og sosiale og samfunnsmessige konsekvenser av nettverkssamfunnet. Hun tror de færreste nordmenn vil lytte til Actons råd om å slette Facebook-kontoen.

- En masseflukt fra Facebook på grunn av Cambridge Analytica-hendelsen har jeg vanskelig for å se for meg. Det er et stort steg for folk flest å slette Facebook, spesielt da det ikke fins gode alternativ, sa Lüders til Dagbladet i går. ​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!