SIER NOE OM LEVEALDER: Hvor store muskler du har som ung sier noe om hvor lenge du kommer til å leve, ifølge ny forskning. Illustrasjonsfoto: Colourbox
SIER NOE OM LEVEALDER: Hvor store muskler du har som ung sier noe om hvor lenge du kommer til å leve, ifølge ny forskning. Illustrasjonsfoto: ColourboxVis mer

Musklene dine sier noe om hvor lenge du kommer til å leve

- Bør oppmuntres til å trene fra tidlig alder, sier forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvor muskuløs du er som tenåring, spesielt om du er mann, har sammenheng med hvor lenge du kommer til å leve.

Det hevder ny, svensk forskning.

Svenske eksperter undersøkte nemlig mer enn én million tenåringsgutter i en periode på 24 år, og målte guttenes styrke i armer, ben og håndgrep.

På den måten fant de ut at de ungguttene med svakere muskler i armer og ben, hadde større sjanse for å dø tidligere enn de med større muskler.
  - Selvmord, hjerte- og karsykdommer - Lav muskelstyrke hos unge er en økende faktor når det gjelder dødsårsaker i tidlig alder, som blant annet selvmord og hjerte- og karsykdommer, sier forskerne, ifølge British Medical Journal.

Forskerne mener dette har sammenheng med at muskelstyrken på guttene sa noe om dere generelle helse, og ikke nødvendigvis er viktig for levealderen å «pumpe jern» senere i livet, skriver BBC.

Karolinska Institutet, som ledet forskningen, fant ut at de mer muskuløse guttene hadde mellom 20 og 35 prosent mindre sjanse å dø tidlig. 
  - Oppmuntrer til aktivitet Ifølge journalen styrker dette påstandene om at daglig mosjon i barndommen er svært nødvendig.

- Folk med lav muskelstyrke, som er mer utsatt for tidlig død, bør se dette som en oppmuntring til tren, og å holde seg fysisk aktiv, mener forskerne.

Sterkere ungdom var også nærmere 30 prosent mindre utsatt for psykiske lidelser som depresjon og schizofreni.

Studien er publisert i British Medical Journal.

MUSKLER GIR LIV: Tenåringsgutter med større muskler lever lengre enn de med små muskler, ifølge ny, svensk forskning. Karolinska Institutet har fulgt én million gutter i alderen 16-19, i 24 år. Illustrasjonsfoto: Colourbox
MUSKLER GIR LIV: Tenåringsgutter med større muskler lever lengre enn de med små muskler, ifølge ny, svensk forskning. Karolinska Institutet har fulgt én million gutter i alderen 16-19, i 24 år. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer