Terrorangrepet mot Noor-moskéen

Muslim-frykt og hat etter terroren

Også etter terrorangrepet mot moskéen i Bærum florerer hat og trusler mot muslimer på nett. Og i muslimers hverdag. - Det er trist. Vi må ha et oppgjør med hatet, sier Thee-Yezen Al-Obaide.

FEIL VEI: Thee-Yezen Al-Obaide kommer fra Irak, der du kan bli drept for å ytre egne meninger. - Norge har utviklet seg i feil retning de seinere åra, sier 38-åringen, som sammen med journalisten Muhammed Qasim Ali har kjempet for en handlingsplan mot islamofobi siden 2016. Alle foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FEIL VEI: Thee-Yezen Al-Obaide kommer fra Irak, der du kan bli drept for å ytre egne meninger. - Norge har utviklet seg i feil retning de seinere åra, sier 38-åringen, som sammen med journalisten Muhammed Qasim Ali har kjempet for en handlingsplan mot islamofobi siden 2016. Alle foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter terrorangrept mot Noor-moskéen i Bærum har folk fortsatt å skrive hatefulle meldinger mot de som Philip Manshaus hadde som plan å angripe: Muslimene.

«Til H... med hele islam», skriver en.« Rørende å registrere hvilken omtanke allah-folket har for hvordan barn kan ha blitt påvirket av terroranslaget mot moskeen i Bærum. Men hvor var de etter alle islam-anslagene på et titalls byer andre steder i Europa de siste årene, hvor barn ble både drept og lemlestet?», skriver en annen.

- Nazi-land

HOLDER SEG UNNA NETTET: Fedua Elhammashi (38), Sofian Debbali (44) og sønnen Ismail Bergum Debbali (14) trives på Stovner, og holder seg unna kommentarfeltene på nettet.
HOLDER SEG UNNA NETTET: Fedua Elhammashi (38), Sofian Debbali (44) og sønnen Ismail Bergum Debbali (14) trives på Stovner, og holder seg unna kommentarfeltene på nettet. Vis mer

Eksemplene florerer og har fått mange muslimer til å holde seg unna kommentarfeltene på internett.

- Går du på sosiale medier, er du nesten i nazi-land. Det er hat på alle kanter og jeg har sluttet å lese kommentarfeltene. Du blir syk om du ser alt hatet, sier Sofian Debbali (44).

Han og familien er på vei for å hente barn i Fossum barnehage på Stovner.

- Heldigvis merker vi ikke hatet så mye i det virkelige livet. I hvert fall ikke på Stovner, med folk fra hele verden, sier kona Fedua Elhammashi.

Muslim = farlig

Dagbladet har møtt en rekke muslimer i Oslo for å høre om de merker resultatene fra Holocaust-senterets undersøkelse Holdninger til jøder og muslimer i 2017: Nær én av tre nordmenn har motvilje mot muslimer. Nær 20 prosent vil mislike å ha muslimer som naboer eller i vennekretsen, mens hele 10 prosent av den norske befolkningen mener at vold mot muslimer kan forsvares.

TAL IMOT: Om du hører folk ytre hat og trusler, bør du ta til motmæle, er rådet til Thee-Yezen Al-Obaide. - Alle må få ytre og mene det de vil, men vi må stoppe trusler og hat, sier han.
TAL IMOT: Om du hører folk ytre hat og trusler, bør du ta til motmæle, er rådet til Thee-Yezen Al-Obaide. - Alle må få ytre og mene det de vil, men vi må stoppe trusler og hat, sier han. Vis mer

- Jeg møter skepsis som norsk muslim. Om jeg vanker på Grunerløkka og ser to skeive menn som holder hånd, så slipper de taket når de ser meg. Som skeiv muslim og aktivist liker det jeg ser og smiler. Disse er mine egne, men de ser bare på utseendet mitt og tenker at jeg er farlig. Det er trist, sier den homofile irakiske muslimen Thee-Yezen Al-Obaide.

Han kom til Norge for 18 år siden, og «har det flott og er takknemlig for at jeg kan være meg selv».

- Men jeg kjenner ikke igjen det Norge jeg kom til for 18 år siden. I dag er høyreekstremismen i fyr og flamme. Islamofobien likeså, sier Al-Obaide.

Islamofobi øker

Han lar seg ikke imponere når han hører statsminister Erna Solberg og andre samfunnsledere si at «vi må ta et oppgjør med hatet i kommentarfeltene».

- Dette handler ikke om kommentarfeltene til ytre høyre, men om islamofobi. Nå har det gått så langt at folk våger å oppfordre til vold og hat mot muslimer og islam på Facebook-sida til statsministeren. Hun må slette eid-gratulasjoner og kondolanser for å få bort hatet og truslene, sier 35-åringen.

Sjøl har han gått aktivt inn og sett hvem som skriver hat- og trusselmeldinger mot islam og muslimer på Solbergs Facebook-sider.

- Det er leger, advokater, en bestemor med barn på fanget... Vi må ta et oppgjør med menneskene bak kommentarene. Vi må ta hatet på alvor og snakke folk imot, sier han.

Talspersonen for Salam-organisasjonen for skeive med muslimsk bakgrunn i Norge legger til at statsminister Erna Solberg også må ta et oppgjør med retorikken til medlemmer i regjeringspartiene.

- Når politikere erklærer oss muslimer som dødsfiender og en trussel mot norske verdier har Solberg hittil vært for vag. Nå må hun ta et skikkelig oppgjør mot hatretorikken, sier 35-åringen.

- Bedre nå

For Norge beveger seg i feil retning, ifølge Al-Obaide.

- Før så majoritetsbefolkningen meg som en person. En skeiv muslim. Nå blir jeg «muslimen» de er redde for eller ikke liker, sier Al-Obaide og fortsetter:

- Det er trist at det måtte et terrorangrep for at politikere og folk flest skjønner hvor viktig det er å kartlegge og bekjempe islamofobien og hatet. Men nå håper jeg at vi sammen kan si høyt i fra når de opplever at folk ytrer trusler og hat, sier Obaide.

Han er langt fra alene om å oppleve fordommer og hat. Raja Mahdi kom til Norge med mannen i 1989.

IKKE DØM OSS: Jasem Murtaza (12), Zharaa Abdul Salih og Ahmad Salih (13) oppfordrer folk til å huske på at muslimer er like forskjellige som folk flest.
IKKE DØM OSS: Jasem Murtaza (12), Zharaa Abdul Salih og Ahmad Salih (13) oppfordrer folk til å huske på at muslimer er like forskjellige som folk flest. Vis mer

- I starten så folk rart på oss. Det er bedre nå, siden det er flere fra utlandet, sier Mahdi.

- Smil tilbake

Hun er på tur i Tante Ulrikkes vei på Stovner med datter og barnebarn.

- Som muslim er det vanlig å oppleve fordommer fra folk før vi blir kjent med dem. Som at folk sier de «ikke ønsker å få hjelp av deg» - eller at du får beskjed om at «du ikke er velkommen», sier Zharaa Abdul Salih, og fortsetter:

- Men det er før vi blir kjent. På jobben og i det sosiale livet merker vi ikke fordommer og hat, sier Salih.

Hun sier det «av og til er litt slitsomt å være muslim i Norge», og oppfordrer majoritets-nordmannen til å «ikke dømme oss muslimer».

- I den politiske debatten og i media er det mye fokus på krig, hat og kvinneunderstrykkelse når det er snakk om islam eller muslimer. Men vi muslimer er like ulike som alle andre mennesker. Ikke døm oss, sier Salih, før hun kommer med et råd til andre muslimer:

- Når du opplever hat og negative kommentarer, er det best å heve hodet, stå på og smile. Tenke at den som sier det har hatt en dårlig dag eller er lei seg over noe, sier hun.

- Fjern stereotypiene

SKOLEKLAR: Matin Iqbal (16) starter på videregående i dag.
SKOLEKLAR: Matin Iqbal (16) starter på videregående i dag. Vis mer

16-årige Matin Iqbal har aldri opplevd hets og hat for å være muslim.

- Jeg er født og oppvokst her, og opplever ikke å bli behandlet annerledes enn andre, sier Iqbal som i dag begynner på videregående skole. Han er ikke blitt redd etter moskéangrepet.

- Jeg er jo født og oppvokst her og vet at Norge er trygt, sier han.

Den 25-årige barnehageleder-studenten Sana Zaman (25) opplever sjelden negative kommentarer.

TRYGT: Johaina Rifai (29) og sønnen Daniel (1,5 år) har aldri opplevd muslimat. - Men det er færre etnisk norske på Stovner nå enn før. Det er trist, sier hun.
TRYGT: Johaina Rifai (29) og sønnen Daniel (1,5 år) har aldri opplevd muslimat. - Men det er færre etnisk norske på Stovner nå enn før. Det er trist, sier hun. Vis mer

- Men enkelte ser veldig stereotypt på «dere som går med hijab». Ingen mennesker liker å bli satt i en boks, og det er viktig å huske at folk med hijab er like ulike som alle andre, sier Zaman og avslutter:

- Nå håper jeg at vi etter moskéangrepet i Bærum kan fjerne stereotypien om at en terrorist er lik en muslim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer