Muslim-leder forsvarer selvmordsbombere

En av Norges framste muslimske ledere får kraftig motbør etter nettspalte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er latterlig, skadelig og uten dekning når forstanderen i Det Islamske Forbundet i Norge forsvarer selvmordsbombere, mener leder av Kashmirs råd, Ali Khan.

Basim Ghozlan er en av de fremste muslimske lederne i Norge. Nå møter forstanderen i Det Islamske Forbundet motbør blant sine egne for sitt forsvar for selvmordsbombere.

- Selvmordsbombing er lov hvis man dreper fienden og ikke uskyldige mennesker. Hvis krigen er lovlig, sett fra islamsk synsvinkel, og hvis man ikke har mulighet til å ramme fienden med andre midler enn å ofre sitt eget liv, er dette lov, skriver Ghozlan i en spørrespalte på nettstedet islam.no.

Lederen av Kashmirs råd, Ali Khan, tar skarp avstand fra forstanderen. Khan, som også er aktiv KrF-politiker, finner ingen holdepunkter i Koranen for å forsvare selvmordsbombere.

- Koranen slår blant annet fast at å drepe ett menneske er det samme som å drepe hele menneskeheten. Verken i Koranen eller i noen av profeten Muhammeds øvrige skrifter finner man støtte til uttalelsene fra Ghozlan, sier Ali Khan til NTB.

Den aktive KrF-politikeren har tidligere reist landet rundt i valgkamp for partiet blant minoritetsgrupper, men har aldri hatt tillitsverv i KrF.

- Nei, bekjennelsesparagrafen setter en stopper for det. Jeg er muslim, men har funnet min plass i KrF, forklarer Khan.

Khan mener det er uforståelig at Ghozlan ikke vil beklage uttalelsene.

- Det han sier er direkte latterlig. Det er faktisk ikke slik at Ghozlan snakker på vegne av alle muslimer i Norge. Uttalelsene ødelegger for oss, sier Khan.

Ghozlan, som også er medlem av Islamsk råd, understreker at man ikke må ramme uskyldige. Uten at det bidrar til å dempe reaksjonene. Generalsekretær Petter Eide i Amnesty International mener uttalelsen er helt uakseptabel og oppfordrer muslimer til å ta avstand.

- Det han forteller, er jo at han faktisk legitimerer drap, sier Eide til Kanal 24.

Utenriksminister Jan Petersen (H) tar også skarp avstand. Petersen skriver i en pressemelding tirsdag kveld at han «regner med at de aller fleste muslimer i Norge, også de som er kritiske mot Israel, tar avstand fra Ghozlans uttalelser».

- Selvmordsbombere bidrar til en opptrapping av volden som rammer både palestinere og israelere så vel i Israel som de palestinske områdene og forhindrer fredelige og konstruktive løsninger, skriver Petersen.

Frp-formann Carl I. Hagen hevder at han ikke er overrasket over Ghozlans uttalelser:

- Det er på tide at flere får øynene opp for hva noen fundamentalister i det muslimske miljøet i Norge faktisk står for, sier han.

Stortingsrepresentant Jan Simonsen (uavhengig) mener Det Islamske Forbundet må miste statsstøtten. Menigheten fikk rundt 270.000 kroner i statsstøtte i fjor, og har foreløpig ikke fått utbetalt penger for i år. Simonsen sier han vurderer å ta saken opp i Stortinget.

(NTB)

<B>KAN FORSVARES? Her demonstrerer en Hamas-aktivist på Vestbredden tidligere denne måneden.
<B>OMSTRIDT: Basim Ghozlan i Det Islamske Forbundet.