- Muslim ødela sykkelen min da jeg var sju

Anders Behring Breivik forklarte retten om veien mot terroren som krevde 77 liv.

I VITNEBOKSEN IGJEN: Anders Behring Breivik forklarte seg i dag om hvorfor han misliker muslimer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I VITNEBOKSEN IGJEN: Anders Behring Breivik forklarte seg i dag om hvorfor han misliker muslimer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I Oslo tingrett i dag ramset den terrortiltalte 33-åringen opp en lang rekke episoder som han mente førte til at han etter hvert følte en stadig større mistro mot ulike muslimske grupper i Norge.

- Jeg så på slike mennesker som dyr, sa Anders Behring Breivik i retten.

- En slags reise Forsvarer Tord Jordet ba innledningsvis Breivik beskrive hvordan han ble radikalisert.

- Det er en slags reise man tar, en ideologisk reise fra unormalitet til normalitet. Jeg har tidligere forklart om en del faktorer, men har ikke fortalt om en del personlige episoder som har hatt betydning, sa Breivik.

- Jeg tror de fleste som velger å engasjere seg i politikk er formet av personlige episoder, de føler en slags urettferdighet mot noe, sa han.

Retten har ønsket at Breivik skal forklare nettopp årsakene tl at han ble radikalisert, ettersom det er et spørsmål hva det er som fikk Breivik til å gå så langt som å gjennomføre terrorhandlingene som krevde 77 menneskeliv.

Feminiserte Forsvarer Tord Jordet ba Breivik trekke fram hvilke «personlige episoder» som var viktige i hans radikalisering.

Breivik hadde en liten bunke A4-ark med notater som han tok med seg til bort til tiltalebenken.

- Da jeg var ung, var jeg sammen med mange fremmedkulturelle. Jeg tror årsaken var at jeg ble tiltrukket av folk som ikke var så feminiserte. Norske gutter var feminiserte, og derfor appellerte nok æreskodekser mer til meg. Jeg tenkte å fortelle om noen episoder i livet som bidro til å forme meg og mitt politiske syn. Grunnen til at jeg sitter her i dag er ikke disse episoder isolert sett, men samlet, sa han, og nevnte en rekke episoder:

Ødelagt sykkel • Hans første negative epsisode med muslim skjedde mens han var sju år.

- En dag fant jeg sykkelen min ødelagt i nærheten av huset mitt. Min tyrkiske kamerat sa at faren hans hadde gjort det fordi jeg hadde krenket ham. Og dette var ikke engang en lavkvalitetsmuslim som hadde ramponert sykkelen min. han mente jeg hadde krenket sønnen hans fordi vi hadde lekesloss. Da var jeg bare sju år gammel, sa Breivik.

• Da Breivik var 12 år, skal den samme tyrkiske mannen ha møtt ei jente den terrortiltalte kjente.

- Han hadde ikke fått med seg at det var vanlig å ha hund, og hadde tatt tak i og ristet henne. Muslimer generelt er jo ikke så glad i hunder, forklarte Breivik.

Slått med stokk • I 1992 var Breivik og bestekameraten på en kiosk på Skøyen.

Kioskeieren, som ifølge Breivik «var ustabil og fra Pakistan», hadde flere ganger slått barn med stokk.

- Han mente at vi hadde krenket ham og betalte en gjeng med unger godteri for å få tak i kameraten min og meg. Vi ble dermed tatt av de eldre barna, deretter kom han ut med stokk og pose og prøvde å ta posen over hodet mitt. Det ble en rar situasjon, men ingen ble skadet, sa 33-åringen.

• I 1994, da Breivik var 15 år, hadde noen barn i nærmiljøet «klumpet», noe som innebar at de hang bak en t-banevogn i fart.
Den terrortiltalte hadde gjort det samme, fra Majorstua til Borgen stasjon, før han ble oppdaget av t-baneføreren - en pakistan «som slo meg med flat hånd», sa Breivik.

• Samme år skal han ha blitt slått med flat hånd av sin tidligere pakistanske kamerat.

Vennskapet ble brutt etter det. 

• Som 16-åring, på en fest på Tåsen i Oslo, ble det ifølge Breivik bråk med en marokkansk gjeng «som hadde skapt mye problemer i området».

Voldtekt - Vi hørte at de var på Tåsensenteret og ranet ungdom. Noen ringte til festen og ba om hjelp - og vi gikk bort for å bistå. Vi oppdaget en kjent marokkansk gjeng, og det utviklet seg til en slåsskamp. Noen på festen hadde tatt med våpen, og jeg fikk en biljardkølle slått i hodet av den marokkanske gjenglederen. Vi var lite erfarne, og hadde ingen ting å stille opp med, sa Breivik, som også nevnte at han visste at ei jente i samme område var blitt voldtatt av en muslim på en fest, i et skap.

- En dansk kamerat av meg ble faktisk ranet av den samme gjengen utenfor Rockefeller. De utførte flere ran på midten av 1990-tallet, sa han.

• I 1996 skal han ha blitt angrepet av «en norsk wannabe-pakistaner» og vennene hans på bussen.

- Jeg fikk dyttet ham vekk og gikk av bussen ved Ullevål sykehus. Det ble en konfrontasjon, der de prøvde å organisere et angrep på meg. Kameraten min ba meg løpe unna, og det resulterte i at jeg stakk av, løp over gravlunden med tre personer etter meg. Jeg klarte å komme meg unna, sa Breivik.

- Knakk nesa • Året etter, da han var 18 år gammel, hevder han å ha vært på et utested med samme kamerat.

Utenfor skal han ha blitt forsøkt ranet av en pakistaner.

• Også flere kamerater av Breivik skal, ifølge terroristen, ha blitt ranet og banket opp av muslimer i samme periode.

- 18 år gammel var jeg på et utsted. Utenfor ble jeg forsøkt ranet av en pakistaner, men så kjenner jeg en annen pakistaner som er med i A-gjengen så han ber ham pelle seg unna.

• I 1999 hevder han en gjeng skal ha angrepet en adoptert venn - og til slutt Breivik.

- Det var da jeg knakk neseveggen, det foranlediget at jeg seinere måtte operere nesa, sa han.

Breiviks venner er av oppfatningen at neseoperasjonen ikke hadde noe med dette angivelige angrepet å gjøre, men at han isteden fikset på nesa for å få den mer «arisk».

Han beskrev deretter et annet tilfelle da han ble utsatt for et angrep fra albanere utenfor utestedet Nichol & Son (ved Saga kino).

Begge disse hendelsene er stadig blitt trukket fram under så vel Breiviks som vitners forklaring.

Breivik fortalte at han var sammen med fire venner, men en venn som er blitt spurt om episoden i avhør kunne ikke huske episoden.

- Avhøreren hadde en veldig dårlige beskrivelse av disse hendelsene, men jeg er sikker på at hvis jeg fikk spurt dem med de detaljene jeg har så ville de husket det.

- Plaget av muslimer • Breivik fortalte også at kvinner han kjente, ble voldtatt av muslimer.

- Det gikk rykter om at ei venninne ble voldtatt av to pakistanere på Holmlia, sa han.

Også venner av Breivik skal ved flere tilfeller ha blitt plaget av muslimer, fortalte han.

Blant annet skal en venn ha havnet i koma etter å ha blitt angrepet av kosovoalbanere.

- En lillebror av en kamerat av meg forteller at han hadde store problemer med pakistanere på skolen sin, sier han.

Datteren til en bekjent skal ha fått halve ansiktet knust av sin muslimske kjæreste og måtte operere inn ei metallplate, sa Breivik.

Føler raseri • Breivik fortalte at moren hans en gang skal ha snakket til noen utenlandske naboer og bedt dem bråke mindre.

- En dag hun åpnet døra sto det en søppelpose der. Det er da en veldig fin måte å si hva man mener. Det er også mange flere slike episoder jeg har hørt om, sier han.

Det siste eksemplet Breivik nevner er en mann som skal ha voldtatt en kvinne på 85 år på et sykehjem.

- Felles for disse hendelsene er at muslimske familier får tilgang til Oslo vest ved at kommunene kjøper opp leiligheter. Mange føler en apati og et raseri mot det som foregår, sa Breivik og la til:

- Skolen lyver - I mange av disse tilfellene kunne jeg valgt å tatt loven i egne hender og skadet disse muslimene, men tidligere mente jeg at dette ikke var hensiktsmessig.

Også skolen bidro til å vekke Breiviks politiske engasjement, forklarte han i retten.

- Det verdenssynet man lærer på skolen og i sanger er en sjokkopplevelse, og mange lever i stor fare fordi de tror det de lærer på skolen. Når man læres opp til å tro at islam er en fredens religion, kan man ikke forutse en voldtekt, sa Breivik.

Forsvarer Jordet påpekte at Breivik husker mange detaljer fra de angivelige episodene og spør om det er episoder som har festet seg.

- Det er jo opplevelser man husker, men noen har jeg bare tatt med for prinsippets skyld. Men hovedpunktet er at man ser slike episoder og så ser man at det ikke blir omtalt av media. De som reagerer mot dette blir stemplet om høyreekstreme, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer