Muslimbrødrene vil si opp fredsavtale

Muslimsk brorskap i Egypt vil si opp fredsavtalen med Israel, når de kommer i regjering.

I KAIRO:  Motstandere av president Hosni Mubarak ber foran Det egyptiske museet i Kairo under demonstrasjonene i går. En talsmann for Muslimsk brorskap i Egypt sier de vil si opp fredsavtalen med Israel når de kommer i regjering. Foto: AFP PHOTO/MIGUEL MEDINA
I KAIRO: Motstandere av president Hosni Mubarak ber foran Det egyptiske museet i Kairo under demonstrasjonene i går. En talsmann for Muslimsk brorskap i Egypt sier de vil si opp fredsavtalen med Israel når de kommer i regjering. Foto: AFP PHOTO/MIGUEL MEDINAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsavtalen med Israel har vært en av bærebjelkene i Hosni Mubaraks Egypt. Fredsavtalen ble inngått i 1979, og har bidratt til å gjøre Egypt til USAs kanskje nærmeste arabiske allierte.

Nær Hamas
- Etter at Mubarak går av og en provisorisk regjering er på plass, må vi si opp fredsavtalen med Israel, sier Rashad al-Bayoumi, nestleder blant muslimbrødrene, til den japanske TV-kanalen NHK TV, ifølge det russiske telegrambyrået RIA Novosti.
Det muslimske brorskap er forbudt, men likevel den best organiserte opposisjonsstrukturen i Egypt. Organisasjonen er bred, og har moderate medlemmer. Men mange medlemmer har også stor sympati for Hamas, som har makta på Gaza, og ikke anerkjenner Israels rett til å eksistere.

Fredsavtalens betydning Egypt var det første arabiske landet som anerkjente Israel. Men fredsavtalen med den jødiske staten har hele tida vært kontroversiell i Egypt. Mubaraks forgjenger som president, Anwar El Sadat, ble i 1981 drept i et attentat av en gruppe av sine egne soldater. Grunnen til attentatet var nettopp motstand mot fredsavtalen med Israel.

Medlemmer av Muslimsk brorskap deltar aktivt i demonstrasjonene mot Mubarak, men de har så langt ikke spilt noen hovedrolle. Observatører mener at de vil ligge lavt i demonstrasjonene for ikke å skremme bort sekulære egyptere som også demonstrerer mot Mubarak. Men mange frykter at Muslimsk brorskap kan komme til å spille en viktig rolle i Egypt etter Mubarak. Frykten for dette er ikke minst stor i Israel.