Muslimene som Spania aldri kuet

Fattigdom og religion skaper et sprengkraftig brygg sør i øyriket Filippinene, der to muslimske opprørsgrupper til sammen holder rundt 70 mennesker som gisler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I det sterkt katolske landet, der avisene daglig trykker utdrag fra Bibelen og busser og drosjer oppkalles etter helgener, har muslimene sør i landet aldri følt seg likeverdige og heller aldri gitt opp kampen.

Spanierne underla seg øyene etter at Fernando Magellan gikk i land der i 1521 og oppkalte den nye kolonien etter kong Felipe. Som i Latin-Amerika gikk misjon og erobring, bibel og sverd, hånd i hånd.

  • Men islam hadde kommet til de sørlige øyene gjennom arabiske handelsfolk flere hundre år før. Muslimene på det største øya i landet, Mindanao, skryter av av de aldri lot seg kue av de katolske spanierne. Og de har ikke bøyd seg for spaniernes etterfølgere i hovedstaden Manila heller.
  • Muslimene utgjør i dag bare fem prosent av de 74 millioner filippinerne, og de bor for det meste på Mindanao og naboøyene i sør. Kristne og muslimer har til daglig lite med hverandre å gjøre. De møtes knapt. Fordommer mot muslimene som farlige og kriminelle er svært utbredt blant de kriste, og til og med i avisene kan man lese om «fillekledte hunder», altså fattige muslimer på Mindanao.
  • Mindanao er attpåtil det fattigste området i det fattige landet Filippinene, der barn ennå dør av meslinger og der fattigfolk flokker seg om søppelhaugenes rikdommer. På Mindanao føler i tillegg muslimene seg forbigått når det gjelder arbeid og jord av kristne innvandrere.
  • Øya er full av naturrikdommer, deriblant tømmer, fisk og gull. Men årlig gjennomsnittslønn er rundt 1800 kroner, sammenliknet med over 9000 kroner på landsbasis.
  • Borgerkrigen i sør begynte som et opprør mot diktator Ferdinand Marcos, som på 60- og 70-tallet forsøkte å knekke uavhengighetsbevegelser i sør og etterhvert også all opposisjon i landet. Etter revolusjonen mot Marcos i 1986 forsøkte det nye demokratiske regimet å gjøre opp for uretten i sør. En delvis sjølstyrt landsdel av fire muslimske provinser ble skapt, men det har ikke bedret forholdene, dels på grunn av korrupsjon og dels på grunn av pengemangel.
  • Den største gerilja-gruppa, Moro Nasjonale Frigjøringsfront, sluttet fred med Manila i 1996, mens utbrytere da dannet Abu Sayyaf og fortsatte kampen. Det samme gjør den langt større Moro Islamske Frigjøringsfront (MILF). Mens Abu Sayyaf kanskje teller tusen har MILF trolig femten tusen under våpen. Ordet «moro» er et gammelt spansk ord for araber, som muslimene i sør har gjort til sitt eget hedersnavn.
  • I mange tilfeller har MILF tatt gisler som de seinere har sluppet fri uskadd, gjerne i ly av mørket. Så fredsæle er ikke Abu Sayaf. De har hogd hodet av to gisler og gjort det samme med to sårede soldater fra den filippinske hæren. En prest fikk tåneglene trukket ut før han ble drept.

einar.hagvaag@dagbladet.no