Muslimenes Martin Luther

Han vil stoppe steining av utro muslimer og håndsavkuttelser. Egypteren Tariq Ramadan skaper stormbølger i de muslimske miljøene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vær en god borger, delta aktivt i samfunnet og respekter norske lover og regler.

Dette er den klare oppfordringen til norske muslimer fra en av verdens fremste muslimske lærde, sier professor Tariq Ramadan.

Professoren er en svært kontroversiell mann - både i den muslimske og vestlige verden. De konservative muslimene mener han gjør knefall for de vestlige verdiene, mens Vesten mener han ikke gjør nok for å reformere islam. Han er nå i Norge, og holder foredrag på Universitetet i Oslo.

Vil ha integrasjon

Ramadan mener det er på tide at muslimer i Norge og Europa integrerer seg i de samfunnene de lever i.

-  Det er greit at man sosialiserer seg med sine egne i starten, men muslimene er nødt til å delta aktivt i de samfunnene de bor og lever i etter flere generasjoner i Europa, sier professoren.

Han er svært populær blant unge muslimer, ikke bare i Europa, men også i muslimske land. Ramadan gjør noe så unikt som å reformere islam på europeiske og demokratiske premisser. Han vil tilpasse islam til Vesten. Og han mener muslimenes største hindring på vei mot en effektiv integrering er at de ser på seg selv som ofre og holder seg utenfor storsamfunnet.

Må finne løsninger

 INNFLYTELSESRIK:  I år 2000 ble Tariq Ramadan kåret til en av verdens mest innflytelsesrike personer av TIME-magazine. Ifølge TIME var Ramadan én av seks personer i verden med særlig potensial for å reformere Islam. Foto: Robert S. Eik
INNFLYTELSESRIK: I år 2000 ble Tariq Ramadan kåret til en av verdens mest innflytelsesrike personer av TIME-magazine. Ifølge TIME var Ramadan én av seks personer i verden med særlig potensial for å reformere Islam. Foto: Robert S. Eik Vis mer

-  Det er altfor få muslimer som kjenner de samfunnene de lever i. Muslimer må slutte å synes synd på seg selv. Det må bli slutt på selvsegregeringen som råder i de muslimske miljøene i Europa. Jeg er overbevist om at det er mulig å leve som muslim i Europa. Vi må bare finne løsninger på hvordan vi skal tilpasse oss.

-  Krev heller din rett som borger i det norske samfunnet, istedenfor å klage, sier professoren.

Men han understreker at det norske samfunnet også har et ansvar i forhold til muslimer.

-  Etter tre generasjoner i Norge burde ikke muslimer bli sett på som en minoritet. Det bidrar bare til å holde muslimene utenfor varmen, sier han.

-  Du blir kritisert for å tale med to tunger. Dine kritikere hevder at du sier én ting foran et muslimsk publikum og noe annet når du snakker til ikke-muslimer?

-  De hører ikke på det jeg sier, fordi de allerede har dannet seg et inntrykk av meg som en ulv i fåreklær. Jeg utfordrer mine kritikere til å legge fram bevis for at jeg skal være dobbeltmoralsk.

Nektet visum

Den sveitsiskfødte professoren av egyptisk opprinnelse blir ofte karakterisert som en muslimsk «Martin Luther», og arbeidet hans har ført til at han i dag befinner seg mellom barken og veden. Mens mange muslimer oppfatter ham som for moderat og anklager ham for å vestliggjøre islam, kritiseres han i Vesten for å være en ekstremist forkledd som en reformist.

-  Hvordan stiller du deg til at du ble nektet visum til USA i fjor, fordi amerikanske myndigheter så på deg som en trussel mot sikkerheten?

-  Den avgjørelsen ble basert på en TV-opptreden der jeg sa at motstandskampen i Palestina og Irak er legitim. Mitt utsagn ble tolket av mine motstandere som at jeg støttet terrorvirksomhet. Jeg mener fremdeles at det er en legitim kamp, men at metodene som blir brukt i Irak og Palestina, ikke er legitime, sier Ramadan.

Han har nå søkt om nytt visum, etter anmodning fra amerikanske myndigheter og kommer snart til å reise til USA.

Professoren mener islam og muslimer er ofre for onde konspirasjonsteorier, og trekker paralleller til jødeforfølgelsene.

-  Vi blir beskyldt for å tale med to tunger. Man mener at vår egentlige lojalitet er til islam, og at muslimer er en del av en internasjonal konspirasjon som har tenkt å ta over verden.

Dette er gamle rasistiske anklager, som er grunnløse.