- Muslimer diskrimineres i Europa

Særlig innen utdanningssektoren og arbeidslivet, konkluderer Amnesty International.

DISKRIMINERES: Ifølge Amnesty International diskrimineres muslimer i Europa. Bildet er fra Sterling i Virginia. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/NTBScanpix
DISKRIMINERES: Ifølge Amnesty International diskrimineres muslimer i Europa. Bildet er fra Sterling i Virginia. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en fersk rapport som særlig tar for seg situasjonen i Belgia, Frankrike, Nederland, Spania og Sveits, oppfordrer Amnesty europeiske ledere til å gjøre mer for å utfordre de negative stereotypiene og fordommene som hersker når det gjelder islam.

Rapporten er særlig kritisk til land som har innført forbud mot ansiktsdekkende slør og bruk av religiøse symboler ved skolene.

- I stedet for å møte disse fordommene, gir politiske partier og offentlige tjenestemenn altfor ofte etter for dem i sin jakt på stemmer, sier Amnestys ekspert på diskriminering, Marco Perolini.

Nektes jobb - Muslimske kvinner nektes jobb og jenter hindres fra å delta i klasseundervisning bare fordi de bruker tradisjonelle klesplagg som skaut. Menn kan bli avvist for å ha skjegg som assosieres med islam, konstaterer Amnesty.

Menneskerettighetsorganisasjonens rapport kommer bare to dager etter første runde av det franske presidentvalget, det Marine Le Pen fra det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal Front sikret seg nærmere 20 prosent av stemmene.

Symboler Amnesty-rapporten «Valg og fordommer: Diskriminering mot muslimer i Europa», etterlyser en klar lovgiving som forbyr diskriminering i arbeidslivet i Belgia, Frankrike og Nederland.

Arbeidsgivere har i dag anledning til å nekte sine ansatte å bruke religiøse eller kulturelle symboler, og viser ofte til at slike vil kunne irritere kunder og kollegaer og stride mot selskapets profil og nøytralitet.

Forbyr diskriminering Ifølge Amnesty International er slike forbud i direkte strid med EUs egen lovgiving på området.

- EU-lovgivningen som forbyr diskriminering på bakgrunn av religion eller tro i arbeidslivet, ser ut til å være tannløs over hele Europa der vi observerer høyere arbeidsledighet blant muslimer, sier Perolini.

- Dette er særlig tilfelle blant muslimske kvinner av utenlandsk opprinnelse, legger han til.

Skaut og minareter Det siste tiåret har skoleelever blitt nektet å bære skaut eller andre tradisjonelle religiøse klesplagg i land som Spania, Frankrike, Belgia, Sveits og Nederland, konstaterer Amnesty.

Menneskerettighetsorganisasjonen kritiserer også Sveits for lovforbudet mot bygging av minareter i tilknytning til moskeer, som ble vedtatt i 2009.

I Catalonia i Spania må mange muslimer be utendørs fordi myndighetene avslår byggesøknader om moskeer, med henvisning til at disse strider mot katalanske tradisjoner og kultur, heter det videre i rapporten.

(NTB)