Muslimer flytter grenser

Sharon ber Frankrikes jøder rømme landet. Muslimer anklages for å presse skoleverket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israels statsminister oppfordrer Frankrikes jøder til å forlate landet. Appellen møter voldsomme reaksjoner og Ariel Sharon har fått beskjed om at han ikke er velkommen i Paris.

Sharon mener de franske jødene er truet av landets store muslimske befolkning og bør flytte til Israel. Landet har fem millioner muslimske innbyggere. Det jødiske samfunn i Frankrike er verdens tredje største med 600.000 mennesker.

Mer enn skaut

Angrep på jødiske kirkegårder og synagoger har økt siden den palestinske intifadaen startet i 2000, skriver Washington Post. Men det er særlig forholdene i skoleverket som bekymrer Frankrikes jødiske befolkning.

Den sterkt høyreorienterte nettavisa Frontpage Magazine gjengir i siste utgave en omfattende rapport fra generalinspektøren for utdanning i Frankrike.

Der heter det at striden om det muslimske skautet, forbudt som antrekk på franske skoler, bare er toppen av isfjellet. Med henvisning til religiøs frihet har muslimske aktivister flyttet flere grenser.

Utfordrer

  • Flere barn i de laveste klassene nekter å synge, danse eller tegne ansikter, heter det.
  • Foreldre vil heller at barna stryker i gym, enn at de skal skifte til gymtøy. En skole har angivlig egne servanter for muslimer.
  • Jenter nektes å delta på skolens utflukter. På en skole ble det satt opp skjermbrett så den kvinnelige rektoren kunne se mødrenes ansikt uten slør før hun lot dem gå hjem med barna.

Flere av Frankrikes litterære skatter regnes nå som upassende og historieundervisningen blir stadig utfordret. Samtidig presser fundamentalistene mer sekulære innvandrere fra muslimske land til å opptre som dem.

Anti-semittismen er angivelig sterk blant de muslimske studentene.

PROTESTER: Ikke bare muslimer demonstrerer mot at Frankrike forbyr religiøse hodeplagg i skolen. Her fra massemønstring av sikher i Paris i januar.