Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Muslimer for en dag

Id som nasjonal helligdag er en glitrende idé

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALLE NORDMENN bør være muslimer for en dag. Det er rett og slett en glimrende idé han har kommet med, den til nå ukjente Arbeiderpartipolitikeren Yousef Gilani fra Drammen: Gjør Id ul-Fitr - den siste dagen av muslimenes fasteperiode Ramadan - til en nasjonal helligdag på linje med 1. juledag. For det første kan vi godt trenge en fridag til, vi jobber jo allerede altfor mye. Og hadde vi brukt Id som anledning hadde muslimene gitt oss noe, og da hadde kanskje en og annen likt dem litt bedre. For det andre har Id-feiringen tre ting nordmenn elsker: Mat, fest og gaver.

NÅR ID feires i Kairo dekkes gatene i alle boligkvarterene med tepper og store fat med mat bæres ut av alle husene. Man kan gå fra gate til gate og stappe i seg retter som er tilberedt med svært stor kjærlighet. Om kvelden går alle på besøk til hverandre med gaver og godord, og så tar det av med fyrverkeri. Det er en fabelaktig fest.

INTEGRERING forutsetter at folk møter hverandre, og i dag er det altfor lite kontakt mellom innvandrere og nordmenn. En av årsakene er at vi ikke har felles møtesteder og tradisjoner. Muslimene i Norge kommer fra kulturer med ekstraordinært rause gjestfrihetsregler, og mange synes det er forferdelig at de ikke får gitt noe tilbake til det norske samfunnet. Med store felles Id-feiringer ville de fått tilfredsstilt den lysten i hvert fall en gang i året.

HUMANETIKERE vil sikkert si at vi ikke trenger flere religiøse høytider, at det hadde vært bedre å innføre en åpen Gro-dag som folk kunne fylle med det de ville. Men Id har et allmennmenneskelig innhold som er lett å slutte seg til, selv for oss ateister. Dagen handler om fred, tilgivelse og det å dele med dem som har mindre enn deg. For å få feire Id må alle muslimer som er i stand til det, betale en spesiell skatt til de som trenger det. Kanskje vi kunne slått sammen Id og TV-aksjonen? Og ville det ikke vært bedre for nasjonen med en dag der nordmenn spiste fritert lammehjerne med pakistanske bestemødre, heller enn å drikke seg dritings?

FORSLAGET til Yousef Gilani møtte umiddelbart kraftige reaksjoner, spesielt fra Fremskrittspartiet og reaksjonære kristne miljøer. Derfor modererte han seg straks og sa at det han egentlig mente var at bare muslimene burde få fri på Id og at de faktisk allerede har krav på det i loven. Men han er ikke den første til å foreslå Id som nasjonal helligdag i et Europeisk land - den forrige tyske miljøvernministeren foreslo det samme for noen år siden. Hold heller på forslaget ditt Gilani - kan du ikke foreslå at vi begynner med å prøve det ut i Drammen?