Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Muslimer har mye å lære bort til resten av verden

CNNs stjernereporter intervjuet helten sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oslo Rådhus var fullsatt for andre gang i dag da CNN direktesendte sitt årlige program «The price for peace», hvor den rutinerte utenriksjournalisten Jonathan Mann intervjuer fredsprisvinneren.

Mann har intervjuet fredsprisvinnere i mange år, men for ham var dagen i dag ekstra spesiell.

- Hver år har jeg sagt at Muhammad Yunus burde vinne Nobels fredspris. Jeg er veldig fornøyd med at han får den i år, sier han til Dagbladet.no.

Mann deler oppfatningen med Bill Clinton, som allerede i 1992 uttalte at Yunus og Grameen Bank burde få Nobels Fredspris.

Inviterer muslimer til dialog

Få internasjonale journalister kan skilte med mer fredspris-erfaring enn Jonathan Mann. Han vedgår at det er svært uvanlig at prisen går til en bankmann.

- Jeg tror at Nobels fredspris er i ferd med å endre seg. Nobelkomiteen ser mer på årsakene til krig, istedet for hva som gjøres for å stoppe krig. De gir også en utstrakt hånd til den muslimske verden. Slik viser de tydelig at muslimer har mye å lære bort til resten av verden, mener Mann.

- Er det et politisk valg, slik du ser det?

KURSENDRING: CNNs journalist og programleder Jonathan Mann (t.v.)mener tildelingen av fredsprisen til Muhammad Yunus og Grameen Bank er et tegn på at Nobelkomiteen endrer kurs. Foto: Eirik Helland Urke
KURSENDRING: CNNs journalist og programleder Jonathan Mann (t.v.)mener tildelingen av fredsprisen til Muhammad Yunus og Grameen Bank er et tegn på at Nobelkomiteen endrer kurs. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

- Du kan gjerne kalle det politisk, men jeg synes det er en god idé, sier Mann.

Nobelkomitéens leder Ole Danbolt Mjøs bekreftet i sin tale under prisutdelingen at de ønsker å invitere den muslimske verden til dialog.

- For det første bærer denne fredsprisen bud om en mulig tilnærming til den muslimske delen av verden. (...) Fredsprisen til Yunus og Grameen Bank er også en støtte til det muslimske landet Bangladesh og til de muslimske miljøene i verden som arbeider for dialog og samhandling, sa han.

Stiller til valg?

Jonathan Mann er ikke i tvil om at Muhammad Yunus\' arbeid i Bangladesh er unikt.

- Det er ikke mange andre fredsprisvinnere som kan si at milliarder av mennesker har nytt godt av arbeidet deres. Jeg har visst om ham i 15 år, men han er foreløpig lite kjent i store deler av verden. Det er desto større grunn til å gi ham fredsprisen, mener han.

I intervjuet med Muhammad Yunus, som ble sendt direkte fra Oslo Rådhus, spurte han om prisvinneren kunne tenke seg å stille til valg i Bangladesh.

- Du oppmuntrer bankens lånetakere til å stemme ved valg, og mange av dem har selv stilt til lokale valg rundt om i landet. Hvis du selv stilte til valg i parlamentet, ville du vinne, tror du ikke? spør Mann.

image: - Muslimer har mye å lære bort til resten av verden

Vil gjøre det tøft for Telenor

Yunus svarte noe unnvikende.

- Jeg er opptatt av å finne de rette kandidatene til parlamentet, kandidater som ikke er korrupte. Jeg er kanskje berømt på grunn av fredsprisen og dette intervjuet, men det gjør meg ikke til en stor politiker. Jeg har aldri sagt at jeg vil være en kandidat, sa han.

Det er likevel ingen tvil om at han er en mann med makt. Jonathan Mann har fått med seg diskusjonene mellom Yunus og Telenor om aksjene i GrameenPhone, og mener han kan gjøre det tøft for Telenor i tiden framover.

- Det er morsomt å se konflikten utspille seg. Jeg vet ikke hvem som har rett. Men Yunus er en ressurssterk og bestemt mann. Han vil nok presse dem hardt, på sin svært høflige måte, sier stjernereporteren til Dagbladet.no.

FAKKELTOG: Et stort antall mennesker gikk i fakkeltog fra Jernbanetorget til Grand Hotell for å hylle fredsprisvinneren etter prisutdelingen.
POPULÆR: Muhammad Yunus hilser på publikum på vei ut av Oslo Rådhus etter CNN-intervjuet.
FAVORITT: Muhammad Yunus har vært Jonathan Manns fredspris-favoritt i en årrekke. I kveld fikk han endelig intervjue ham i Oslo Rådhus.
Hele Norges coronakart