Muslimer i Førde gravlagt feil vei i ti år

Har ikke ansiktet mot Mekka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Førde har man i ti år hatt en gravplass med et eget felt satt av til muslimer. Men i alle år har gravene pekt i feil himmelretning.

Mens en gravlagt muslim skal ligge på sin høyre side, vendt med ansiktet mot den hellige byen Mekka, ligger gravene på Blomreina gravplass i Førde med lengdeaksen mot Mekka, og dermed ligger de tre personene som er gravlagt på den muslimske gravplassen, feil vei, skriver Bergens Tidende.

Feilen ble oppdaget under en gravferd i fjor.

- Ved en gravferd i fjor reagerte flere av dem som var til stede. En muslim kjenner bønneretningen, og folk så at graven ikke lå rett, sier Asiyah Zarghoon, som er talskvinne for Førde islamske senter, til avisa.

- Vi som trodde vi hadde fått et gravfelt etter muslimsk skikk og at alt var i orden, sier hun.

Det er landskapsarkitektene Grindaker AS i Oslo som tegnet Blomreina gravplass. Nå har arkitektene levert en ny plantegning, hvor gravene er plassert i korrekt regning, altså dreid 90 grader.

Kirkeverge Oddvar Etnestad i Førde bekrefter at seks graver på det muslimske blir liggende feilvendt. De øvrige 66 gravene er nå snudd 90 grader.

Alt er imidlertid i orden til neste gravferd, og Førde islamske senter sier seg fornøyd med løsningen.

- Det som er gjort, er gjort. De gravene som er tatt i bruk, kan vi ikke gjøre noe med. Men den nye planen ser ut til å være rett, sier Zarghoon.

(NTB)