Muslimer i Norge føler seg overvåket

Føler seg overvåket som mistenkte terrorister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Muslimer i Norge føler seg overvåket av myndighetene som mistenkte terrorister.

- Mange muslimer føler at terskelen for å bli overvåket er blitt lavere. Vanlige mennesker passer seg for hva de sier i telefonen og hva de skriver i e-post, sier leder Mohammad Usman Rana i Muslimsk studentsamfunn til NRK.

De frykter at telefoner blir avlyttet og e-post blir lest av politiet.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier de ikke overvåker muslimer spesielt, men de bekrefter at det finnes grupper i Norge som støtter terror i utlandet.

PST-sjef Jørn Holme avviser at politiet overvåker muslimer som gruppe.

- Vi overvåker ikke muslimer, sikher, vegetarianere eller folk som går i Levis-bukser. Vi følger med på dem vi mener kan planlegge alvorlig kriminalitet, sier Holme. Han forstår likevel frykten i det muslimske miljøet for å bli stemplet.

- Jeg vet at mange unge med flerkulturell bakgrunn føler seg stigmatisert med den terrorfrykten vi dessverre har i Europa, og det er viktig for meg å lytte til hva de har å si, sier Holme, som gjerne vil avmystifisere PSTs arbeid. Han mener også det er viktig at alle typer mennesker jobber i sikkerhetstjenesten.

- Det er viktig at vi i PST faktisk er sammensatt på en måte som gjenspeiler befolkningen. Vi er også avhengige av folk som har en flerkulturell bakgrunn, sier han til NRK.

FRYKTER OVERVÅKING: Mange muslimer føler at terskelen for overvåking er blitt lavere,sier Mohammad Usman Rana, leder i Muslimsk studentsamfunn. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

(NTB)