Muslimer i Norge vil ha Rushdie dømt

- Fatwaen mot Rushdie kan bare omgjøres av islams egne jurister, og han bør nå møte presteskapet i Iran på halvveien. Rushdie bør innrømme sin synd og stilles for en islamsk domstol, selv om han på denne måten risikerer dødsstraff for å ha skrevet boka «Sataniske vers».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette sier talsmann for den største muslimske menigheten i Norge, Zahid Mukhtar.

Mukhtar sier at det er meningsløst å ta avstand fra fatwaen, siden den etter hans oppfatning er en religiøs oppfordring, og ikke en politisk beslutning. Og siden Rushdie var muslim da han skrev boka, burde han visst bedre da han ga den ut.
Dagbladet traff Mukhtar på Rikshospitalet i går kveld. Legestudenten tar medisinsk embedseksamen til neste år.

Andre lover

- Han visste hva han gikk til. Det gjelder andre lover for muslimer enn for andre. Hvis han angrer, bør han nå overgi seg til en domstol i et muslimsk land, for eksempel Iran eller Saudi-Arabia.

Og om ikke Rushdie reiser frivillig til Iran eller Saudi-Arabia, mener Mukhtar at engelske myndigheter nå bør utlevere Rushdie til iranske myndigheter.

- Men han risikerer jo dødsdom eller i beste fall kraftig fysisk avstraffelse, som pisking og stokkeslag, hvis han stilles for en muslimsk domstol?

- Det burde han ha tenkt på før. Han har gjort en stor ugjerning mot alle muslimer og fortjener sin straff, sier Mukhtar, og unngår å svare på spørsmålet om dødsdom.

- Men Rushdie er jo ikke muslim lenger?

- Det avgjørende er at han var det da han ga ut «Sataniske vers». Dette er en gyllen anledning for Rushdie til å beklage hva han har gjort. Han bør trekke tilbake boka og be om unnskyldning for det han har gjort. Da får han kanskje en mildere straff, sier Mukhtar.

Mildere straff

En fatwa er en religiøs utredning som er gjort av eksperter i islamsk rett, og den kan bare omgjøres av islams egne religiøse ledere. Islam åpner for mildere straff for angrende syndere.

Hvis Rushdie ikke gjør det frivillig, mener Mukhtar nå at engelske myndigheter bør utlevere ham.
Samtidig framholder Mukhtar at Central Jamaate Ahle Sunnat-menigheten tar avstand fra attentatet mot Rushdies norske forlegger, William Nygaard.

- Fatwaen gjelder kun forfatteren. Og den gjelder fortsatt, sier Mukhtar, talsmann for Central Jamaate Ahle Sunnat-menigheten i Norge.

<B>TILGIR IKKE: </B>Bare muslimske religiøse ledere kan oppheve fatwaen, sier talsmannen for den største muslimske menigheten i NOge, Zahid Mukhtar.