Muslimer inviterer Voldtektsutvalget til imam-møte

Vil lære utvalget om moskeenes rolle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islamic Cultural Centre Norway (ICC) inviterer leder for det regjeringsoppnevnte Voldtektsutvalget, Rita Sletner, til å møte deres imam i forbindelse med Sletners utspill om at imamer må på banen i det forebyggende arbeidet.

Bakgrunnen for Sletners utspill er at menn med utenlandsk opprinnelse står bak 65 prosent av voldtektene og voldtektsforsøkene i Oslo. I denne gruppen med gjerningsmenn er det innvandrere fra Midtøsten og Afrika som står bak de fleste overgrepene.

Sletner mener at imamene må med på det forebyggende arbeidet, og nestleder i utvalget, somaliske Fouzia Hashi, deler denne oppfatningen.
Forbauset
I en pressemelding fordømmer ICC alle former for kriminalitet, også voldtekt, men uttrykker overraskelse over utspillet fra Sletner.

«Å gi imamer et særansvar i forhold til voldtekt er en fordomsfull kobling mellom religion og kriminalitet som vi mener er svært upassende og direkte uforståelig. Vi mener og tror at politiet og andre fageksperter har mer å bidra med i denne typen saker. Myndighetene bør vurdere å øke midlene til å bekjempe denne typen kriminalitet», heter det i pressemeldingen.

ICC inviterer deretter Sletner til å møte deres imam for «å gi henne innsikt i moskeens og imamens rolle blant muslimer. Alle former for forebyggende arbeid ønskes velkommen og vi vil med glede støtte denne typen aktiviteter», heter det.

De setter også pris på arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) sin reaksjon på koblingen mellom islam og voldtekt.


Ingen religiøs problemstilling
Tirsdag ettermiddag møtte Hanssen flere imamer i forbindelse med samlingene statsråden har med ulike innvandrergrupper. Ifølge Hanssen kom voldtektssaken opp mot slutten av møtet. Han er imidlertid rask med å understreke at dette ikke er noen religiøs problemstilling.

- Jeg blir veldig redd når hovedutfordringen stiles til imamene. Da kobles voldtekter til religion. Det er det ingen grunn til. Det er heller ingen tradisjon for å springe til biskopene når etniske nordmenn voldtar, sier Hanssen til Aftenposten.

Leder for Islamsk Råd Norge, imam Senaid Kobilica, etterlyser konkrete forslag fra Voldtektsutvalgets ledere.

- Voldtekt er helt uakseptabelt, det er åpenbart for alle som kommer i moskeen. Vi er åpne for å bidra til å gjøre samfunnet vårt så bra som mulig, men jeg etterlyser konkrete forslag på hva dette utvalget vil vi skal gjøre. Jeg er 100 prosent sikker på at personer som gjør disse umenneskelige handlingene, de går ikke i moskeen, sier Kobilica til Aftenposten.


(NTB)

<B>LEDER VOLDTEKTSUTVALGET: Rita Sletner tok tidligere denne uke til orde for at imamene måtte på banen i spørsmålet om voldtekter i Oslo. Nå er hun og utvalget invitert til et møte om saken.