EGNE SKOLER?: Fra Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen i Oslo. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
EGNE SKOLER?: Fra Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen i Oslo. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIXVis mer

- Muslimer må få egne skoler

Fordi de kristne får det. Human-Etisk Forbund med brannfakkel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Human-Etisk Forbund kritiserer Fremskrittspartiet for å være for privatskoler, men mot muslimske skoler. Når kristne kan ha egne skoler i Norge, må muslimene også få det, krever forbundet.

Så lenge Norge har kristne privatskoler, må også andre religiøse grupper, inkludert muslimene, få drive privatskoler, mener generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund (HEF).

- Det ligger føringer om dette i menneskerettighetene som Norge ikke kan ignorere. Menneskerettighetene sier at foreldrene skal bestemme hva slags undervisning barnet skal få. Når vi har frikirkeskoler, katolske skoler og Steinerskoler, så blir det helt galt å ikke tillate muslimene å ha sine skoler. Det er usedvanlig prinsippløst av Frp at de er for privatskoler, men mot muslimske skoler, sier Mile til Nettavisen.

- Livssynsnøytral stat

Hun mener det ikke er mulig å være for religionsfrihet hvis man er imot islam. Videre kritiserer hun staten Norge for å være tuftet på religiøse prinsipper.

- I hijabdebatten har det vært en utbredt misforståelse at staten er verdinøytral. Men staten er bygd på en lang rekke viktig verdier, som demokrati, for å nevne et eksempel. Vi i HEF synes imidlertid at det er viktig at staten er livssynsnøytral. Slik er det ikke nå. Norge er en stat med et eget trossamfunn. En livssynsnøytral stat hadde vært en bedre stat for alle sine borgere, sier Mile.

Mile synes samtidig at Frp's påstander om at Norge snikislamiseres, ikke henger på greip.

Vil ha politihijab

- Muslimer framstilles som en større og mye mer truende gruppe enn det de er, og de blir feilaktig fremstilt som en gruppe som har en bestemt agenda. Muslimene er en uensartet gruppe, og det er skremmende å se hvordan alle skjæres over én kam i debatten nå, sier Mile.

Hun reagerer på at imamer blir framstilt som representanter for alle muslimer, og sier det blir det samme som å påstå at en prest snakker på vegne av alle kristne.

HEF mener at muslimske politikvinner bør få bruke hijab på jobben hvis de vil det.

- Jeg er opptatt av integrering. Da gjelder det å trekke minoritetene inn i samfunnet, ikke å skille dem ut. Det er viktig at marginaliserte grupper får delta fullt ut i samfunnet. Et hijabforbud kan fort bli et yrkesforbud for noen, sier Mile.

(NTB)