Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Muslimer svikter Bush

Amerikanske muslimer snur ryggen til Bush og sier de nå vil stemme på demokratene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Muslimene frykter at den såkalte krigen mot terror i virkeligheten er en krig mot islam. Et stort flertall av dem mener også at Irak-krigen er et feilsteg, og de er imot ideen om å spre demokrati med makt, ifølge en ny meningsmåling.

- Målingen viser at stemmene til muslimene ikke må tas for gitt, sier Nihad Awad, direktør for Rådet for amerikansk-islamske forbindelser (CAIR) som står bak meningsmålingen.

Man regner med at mellom 3 og 7 millioner amerikanske statsborgere er muslimer. Blant dem er svarte amerikanere, arabere og innvandrere fra Iran og Sør-Asia. Til sammenligning er det rundt 6 millioner jøder i USA.

Endret syn

Muslimene har endret syn siden et flertall av dem i 2000 stemte for George W. Bush etter at han gikk imot bruken av hemmelig bevismateriale i utvisningssaker. Muslimene følte også at demokratene var mer pro-Israel enn republikanerne.

Men allerede i 2004 hadde mange av dem gått over til demokratene som en reaksjon på det de følte var Bush-administrasjonens antimuslimske politikk, uttrykt gjennom Irak-krigen, kampanjen mot terror og Midtøsten-konflikten.

Nå kaller 42 prosent av muslimene seg demokrater, mens bare 17 prosent er republikanere og 28 ikke identifiserer med noen av de to partiene.

55 prosent av de spurte sier de frykter at krigen mot terror i virkeligheten er en krig mot islam, 88 prosent mener Irak-krigen ikke er verdt det, og 90 prosent er imot å bruke makt for å spre demokrati.


Løsning i Midtøsten

69 prosent av dem mener også at USA ville styrke sin stilling i den muslimske verden om landet støtter det de kaller en rettferdig løsning i konflikten mellom Israel og palestinerne, og 66 prosent er for en åpning til Iran.

TAPER VELGERE: Den nye meningsmålingen lover ikke godt for republikanerne. Kongressvalget er 7. november. Foto: Scanpix
TAPER VELGERE: Den nye meningsmålingen lover ikke godt for republikanerne. Kongressvalget er 7. november. Foto: Scanpix Vis mer

Målingen blir offentliggjort samtidig som Keith Ellison i Minnesota ligger an til å bli den første muslimene som velges til Kongressen.

Målingen viser også at 43 prosent av muslimene føler at de blir utsatt for diskriminering, ikke minst etter terrorangrepet 11. september 2001.

Nyheter om overvåking av privatpersoners telefoner, overvåking av moskeer, restriksjoner på innvandring og forbud mot at enkelte muslimske akademikere får visum til USA, har fått mange muslimer til å føle at de blir utsatt for rasisme.

(NTB)

image: Muslimer svikter Bush