Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump:

Muslimer tok Trump på ordet: «Jeg vil gjerne rapportere om en gal mann som truer en kvinne på en scene»

Muslimer følger Trumps oppfordring, men kanskje ikke helt sånn han hadde sett for seg.

- RAPPORTER: Donald Trump ba under nattas debatt mot Hillary Clinton muslimer å melde fra «når de ser noe som foregår». Nå har mange tatt Trump på ordet, og tatt til Twitter - men kanskje ikke helt på den måten Trump så for seg. Foto: Reuters / NTB Scanpix
- RAPPORTER: Donald Trump ba under nattas debatt mot Hillary Clinton muslimer å melde fra «når de ser noe som foregår». Nå har mange tatt Trump på ordet, og tatt til Twitter - men kanskje ikke helt på den måten Trump så for seg. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under nattas debatt mot Demokratenes Hillary Clinton, oppfordret Republikanernes Donald Trump muslimer om å «rapportere når de ser noe som foregår».

Nå har mange amerikanske muslimer tatt Trump på ordet og gjort nettopp det, skriver The Washington Post.

SKUMMEL: Under hele debatten «lusket» Trump bak Clinton, og folk på Twitter synes det er skikkelig ubehagelig. Video: CNN / Twitter Vis mer

«Gal mann som truer»

På Twitter florerer det nå av Twitter-meldinger med emneknaggen «MuslimReportStuff». Ikke uventet er Trump gjenstand for mange av rapportene.

«Jeg er muslim, og jeg vil gjerne rapportere om en gal mann som truer en kvinne på en scene i Missouri», skriver Moustafa Bayoumi, professor ved Brooklyn College på Twitter.

Meldingen har i skrivende stund blitt likt over 103 000 ganger, og blitt retweetet 63 000 ganger.

«Jeg tror søsteren min drakk appelsinjuice rett fra kartongen, fortsetter etterforskningen», skriver én annen bruker.

«Jeg tror moren min hilste på meg med ordet 'halal' istedenfor 'hallo' i morges. Fortsetter å se etter mer mistenkelig atferd», heter det i én annen melding.

Ville nekte muslimer innreise

Én av få politiske fanesaker Donald Trump har profilert seg på valgkampen, foruten hans ønske om å bygge en mur mot Mexico, har vært strengere strengere kontroll av muslimer som kommer til USA.

På et tidspunkt i valgkampen ønsket han å nekte alle muslimer innreise til USA. Dette synet modererte han seinere til å bare gjelde personer som kom fra særskilt konfliktfylte områder.

Uavhengig av nyansene har Trump gjentatte ganger i løpet valgkampen blitt karakterisert som islamofobisk. Nattas debatt gjorde ingenting for å lette på det inntrykket.

Akkurat dét gjorde forfatter Laila Lalami et poeng ut av da også hun kastet seg på Twitter-bølgen.

«Jeg er muslim og vil, bare for en gangs skyld, høre kandidatene snakke om meg som verken terrorist eller øyne og øre rettet mot terrorister», skriver hun.

Det var etter et spørsmål om islamofobi under debatten at Trump sa at muslimer som kommer til USA må «rapportere når de ser noe som foregår».

FBI sier noe annet

Det har FBI, USAs føderale etterforskningsorgan, fortalt at de allerede gjør, ifølge The Washington Post.

I sommer sa FBI-sjef James Comey at deres forhold til muslimske grupper, var blant FBIs mest produktive.

- Det er i kjernen av FBIs effektivitet at vi har et godt forhold til disse menneskene, sa Comey i sommer, ikke lenge etter Orlando-terroren.

ROSER HVERANDRE: Da siste spørsmål fra salen skal stilles, blir de to presidentkandidatene bedt om å nevne en fin egenskap ved sin motkandidat. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!