Muslimer tyr til humor med #MuslimApologies

Ønsker å belyse hvor absurd det er å klandre en hel religion for én gruppe menneskers handlinger.

BRUKER HUMOR: Muslimer som har sett seg lei av å aktivt måtte ta avstand fra ekstreme ideologier, bruker humor på Twitter.
BRUKER HUMOR: Muslimer som har sett seg lei av å aktivt måtte ta avstand fra ekstreme ideologier, bruker humor på Twitter.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et raskt søk på det sosiale nettsamfunnet Twitter med hashtagen #MuslimApologies gir flere treff som kan få de fleste til å løsne på smilebåndet - selv om bakgrunnen for trenden er langt mindre morsom.

I ei tid hvor ekstreme grupperinger som blant annet den såkalte Islamske stat (IS) prøver å innta rollen som selvoppnevnt talerør for verdens muslimer, føler stadig flere at de aktivt må ta avstand fra både handlinger og en ideologi som ikke er i nærheten av å stemme med deres egen.

Tar avstand Også i Norge følte muslimer at de var nødt til å ta aktiv avstand fra den voksende ekstreme ideologien.

- Nå må vi vanlige norske muslimer stå opp mot IS og ekstremister. Jeg er muslim. De sier også at de er det, men vi har ikke samme tro og ideologi. For meg er islam rettferdighet og fred. Halshogging har ikke noe med islam å gjøre, sa 19 år gamle Faten Mehdi Al-Hussaini til Dagbladet i slutten av august.

Hun var en av initiativtakerne bak demonstrasjonen som fant sted i Norge mandag 25. august. Parolene lød som følger «Ikke i islams navn» og «Vi står mot terror, hvor står du?».

Bruker humor Det er altså nødvendigheten av konstant å måtte ta aktiv avstand fra ekstremistene som har fått mulismer verden over til å ta et humoristisk oppgjør med islamofobien. Her er et lite utdrag fra noen Twitter-brukere (medlingene er oversatt fra engelsk):

- Jeg gikk i moskeen i dag. Skremmer det deg? Beklager det #muslimapologies
- Beklager at vi sier «må fred være med deg» hver gang vi hilser på noen #muslimapologies
- Beklager at å bruke hijab betyr at jeg aldri trenger å lide av en dårlig hårdag #MuslimApologies
- Beklager at skjegget mitt skremmer deg. Det er hormonelt, jeg lover #MuslimApologies
- Beklager at Mufasa døde i Løvenes Konge #MuslimApologies

Møter motstand Men Twitter-fenomenet får ikke bare positiv respons.

- Jeg beklager for de som beklager #MuslimApologies, skriver én bruker, mens en annen skriver:

- Ikke forvent at jeg beklager for ISIS. Jeg fortjener faktisk en unnskyldning for din trangsynte stereotype av meg #NotInMyName #MuslimApologies

Les flere Twitter-meldinger med #MuslimApologies under: