Muslimer vil ha egen eldreomsorg

Med imamer på sykehjemmene og arabisk tv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste ukene har eldreomsorgen vært et hett tema i valgdebattene på tv og i aviser. Kjell Magne Bondevik, Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Gro Harlem Brundtland er blant debattantene som har snakket om tilbudet til de eldre.

Men ingen av dem har snakket om at stadig flere av de eldre opprinnelig har bakgrunn fra andre land og verdensdeler. For mange blir behovet for å kontakt med egen kultur sterkere i alderdommen, og nå går muslimske innvandrerpolitikere ut og ber om at eldre innvandrere skal få eldreomsorg som er tilpasset deres spesielle behov, skriver VG.

Blant ønskene til eldre pleietrengende muslimer er tilgang på imam på samme måte som andre eldre har tilgang til prest. De ønsker seg bad som er tilpasset behovet for spesiell bønnevask, halalmat på kjøkkenet og tilgang på aviser og tv fra hjemlandene.

Traumatisk

I tillegg ønsker eldre muslimer å bli stelt og vasket av en av samme kjønn, ikke som i dag, hvor kvinner fra kulturer der de skal kle seg respektabelt og vise lite hud, risikerer å få en mannlig pleier til å utføre intimvask og dusjing.

Høyres Afshan Rafiq understreker at eldre innvandrere med lang botid i Norge har betalt skatt på vanlig måte, og mange av dem har et langt arbeidsliv bak seg.

- Når de trenger et tilbud, er det ikke tilpasset dem i det hele tatt, sier Rafiq til VG.

Hun ønsker blant annet at eldre innvandrerkvinner skal få egne oppholdsrom der de slipper å være sammen med menn. Gjennom et langt liv har kvinnene levd adskilt fra mennene i kjønnsdelte samfunn, og de føler seg ikke vel med å sitte sammen med menn.

I dag er det rundt 2000 eldre over 67 år med innvandrerbakgrunn i Oslo. Men de neste tyve årene kommer antall eldre med annen kulturbakgrunn til å stige dramatisk.

BEHOV:</B> Høyres Afshan Rafiq ønsker at eldre innvandrere må få pleie som er tilpasset deres kultur og religion i den siste fasen i livet.