Muslimhore

Islamofobien er vår tids farligste ideologi og vi må tørre å sette halen på grisen, skriver Marte Michelet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Er det så stor stas med islam, hvorfor går du da rundt som ei hore?» Dette skrev andrekandidat i Akershus for partiet Demokratene til meg i en e-post i forrige uke. Han reagerte på kommentaren jeg skrev på kvinnedagen, om hvordan brune krefter bruker likestillingsretorikk som et skalkeskjul for rasistiske angrep på muslimer. En annen forvirra fyr, også med fullt navn, skrev: «Jeg håper du brenner i helvete jævla muslimhore!»

Tidligere har jeg fått komiske hatmailer fra norske menn som først anklager meg for ikke å se hvor undertrykkende muslimske menn er, for så å kreve at jeg tar på meg burka fordi jeg er så stygg at man burde slippe å se meg i dagslys.

Disse reaksjonene er ekstreme og marginale, men de er samtidig den ultimate indikasjon på nettopp den tendensen jeg forsøkte å advare mot på 8. mars: At mange av dem som gir seg ut for å være opptatt av likestilling og muslimske kvinners rettigheter, i realiteten er urtypiske rasister og sexister. Det mange nekter å ta inn over seg er at dette ikke bare gjelder en og annen gærning, men at samtlige av de høyrepopulistiske partiene i Europa nå har oppdaget hvor opportunt det er å bytte ut «innvandrerne stjeler jobbene våre» med «innvandrerne undertrykker damene sine».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer