Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Muslimsk butikkeier ønsket hele landet god påske. Så ble han drept

Politiet etterforsker om drapet er religiøst motivert.

DREPT: Asad Shah kom ofte med buskap om fred og forsoning på sosiale medier. Politiet etterforsker om drapet på ham kan ha vært religiøst motivert.
DREPT: Asad Shah kom ofte med buskap om fred og forsoning på sosiale medier. Politiet etterforsker om drapet på ham kan ha vært religiøst motivert. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Langfredag og veldig god påske, spesielt til min elskede kristne nasjon».

Dette Facebook-innlegget var noe av det siste den skotske butikkeieren Asad Shah skrev før han ble knivstukket og drept.

Bare fire timer etter at han la ut innlegget ble han knivdrept i sin egen aviskiosk i Skottlands største by, Glasgow.

Elsket Ifølge BBC ble den 40 år gamle butikkeieren funnet alvorlig skadd utenfor sin egen aviskiosk før han ble brakt til sykehus og erklært død.

Politiet har pågrepet en 32 år gammel mann, og politiet etterforsker drapet som et religiøst motivert angrep. Den pågrepne 32-åringen er i likhet med Shah muslim.

Den drepte butikkeiren blir beskrevet som en gentleman som både var snill og omsorgsfull. Han var respektert og godt likt i nabolaget.

Fredag ble det holdt en vake for ham på åstedet. Der var blant annet Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon til stede.

- Det var veldig respektfullt. Mange var åpenbart veldig lei seg. Det var mye tårer og blomster. Alle sier han var en snill mann, og han var åpenbart høyt elsket. Det er bare veldig trist, sier Eildon Dyer, en av arrangørene bak minnestunden.

Brutalt drap Politiet etterforsker saken for fullt. Ifølge øyevitnebeskrivelser skal Shah ha blitt utsatt for brutal vold i og utenfor sin egen butikk.

HYLLET: Mange hadde møtt opp for å minnes Asad Shah utenfor aviskiosken der han ble drept i Glasgow. Foto: PA Photo / NTB scanpix
HYLLET: Mange hadde møtt opp for å minnes Asad Shah utenfor aviskiosken der han ble drept i Glasgow. Foto: PA Photo / NTB scanpix Vis mer

Den skotske avisa Daily Record har snakket med øyevitner på stedet. Ifølge dem skal en mann ha sparket Shah i hodet mens han lå nede og at det var svært blodig.

Shah skal ha blitt drept med en kjøkkenkniv, og skal ha blitt knivstukket flere ganger.

Den pågrepne 32-åringen skal ha blitt lettere skadd i angrepet.

Fredsbudskap På sosiale medier har Asad Shah gjentatte ganger kommet med budskap om fred og forsoning. Han har blant annet ønsket venner god jul på Facebook.

Ifølge Daily Record var han medlem Ahmadiyya-sekten av islam, som har et budskap om fred og toleranse for alle religioner.

Politiet undersøker derfor om drapsmotivet kan ha vært raseri overfor Shahs budskap og innlegg på sosiale medier.

Ifølge den skotske avisa har politiet en teori om at drapsmannen reiste over 300 kilometer for å angripe Shah.

- Politiet undersøker påstander om at mannen kan ha blitt fornærmet av de religiøse innleggene til Asad. Teorien er at han så hva Asad sa på Facebook og YouTube, og kjørte for å finne ham, sier kilden.

Hyllet Drapet har vekket sterke reaksjoner i Glasgow-nabolaget. Hundrevis hadde møtt opp for å minnes Shah både fredag og lørdag kveld, og i tillegg til at Skottlands førsteminister var til stede, har flere skotske politikere kommet med sin hyllest av drapsofferet.

DREPT: Politiet undersøker om drapet på Shah, som skjedde utenfor denne aviskiosken, var religiøst motiivert. Foto: PA / NTB scanpix
DREPT: Politiet undersøker om drapet på Shah, som skjedde utenfor denne aviskiosken, var religiøst motiivert. Foto: PA / NTB scanpix Vis mer

Utenfor aviskiosken hans er det lagt ut flere titalls blomster etter drapet.

Det har i tillegg blitt satt opp et minnefond til støtte for offerets familie som allerede har samlet inn over 300 000 kroner.

RESPEKTERT: Shah var høyt respektert og beundret i nabolaget. Mange møtte opp under minnestundene for ham. Foto: PA / NTB scanpix
RESPEKTERT: Shah var høyt respektert og beundret i nabolaget. Mange møtte opp under minnestundene for ham. Foto: PA / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart