- Muslimsk flertall i Europa

Professor Bernard Lewis har regnet ut hvordan befolkninga blir om hundre år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Muslimene vil være i flertall i Europa innen utgangen av århundret, mener den amerikanske professoren Bernard Lewis. Lewis, som opprinnelig er britisk jøde, er professor emeritus ved det berømte Princeton-universitetet i USA og regnes som en av verdens fremste eksperter på islam.

- Dagens utvikling viser at Europa seinest vil ha muslimsk flertall ved utgangen av det 21. århundre, sier den snart 90 år gamle Lewis i et intervju med den tyske avisa Die Welt.

Lewis har en rekke bøker om islam bak seg, har vært rådgiver for flere amerikanske presidenter men oppfattes av mange som både konservativ og kontroversiell.

- Europa vil bli en del av det arabiske vesten - av Maghred, sier han i intervjuet med Die Welt.

Lewis viser til at europeiske muslimer gifter seg tidlig og får mange barn, mens andre europeere gifter seg seint og får få barn. I Tyskland, som med sine 82 millioner innbyggere er det mest folkerike landet i EU, lever det i dag drøyt tre millioner muslimer.

I desember skal EU avgjøre om det skal innledes medlemskapsforhandlinger med det i hovedsak muslimske Tyrkia, som i dag har 70 millioner innbyggere. Ifølge Lewis vil Tyrkia om noen tiår trolig passere Tyskland og bli Europas mest folkerike stat.

Lewis er blant annet kjent for å stå bak begrepet «clash of civilizations», en kontroversiell teori om at historien i realiteten har bestått av en endeløs konflikt mellom sivilisasjoner, i hovedsak mellom islam og vesten.

Teorien ble senere videreutviklet og gjort verdenskjent gjennom den amerikanske statsviteren Samuel P. Huntingtons bok med samme navn i 1996.

Andre islamkjennere som palestinsk-amerikanske Edward Said, forfatteren av standardverket «Orientalismen» fra 1978, betegnet teorien som en «uhyrlig fiksjon», og anklaget fram til sin død høsten 2003 Lewis for å tegne uriktige skremmebilder av islam.

(NTB)