Muslimsk kvinne trakassert for å bære hijab

Australske Stacey Eden filmet hendelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Stacey Eden hylles etter at hun konfronterte en togpassasjer som fornærmet en muslimsk kvinne på et flytog i Australia onsdag.

Eden hevder at en eldre kvinne beskylte den muslimske kvinnen og hennes mann for å være IS-tilhengere fordi kvinnen bar en hijab.

Det skriver Independent på sine nettsider.

Eden filmet deler av hendelsen og lastet opp videoen på sin Facebook-side.

- Vis litt respekt! Det hele skal ha startet da den eldre kvinnen spurte den muslimske passasjeren om hvorfor hun bærer hijab «for en mann som gifter seg med en 6-åring».

Det fikk Stacey Eden til å reagere kraftig.

- Hun bærer det for seg selv, ok? Ikke på grunn av at folk som deg skal sitte der å ikke respektere det, sier Eden til den eldre kvinnen som raskt responderer.

- Deres barn halshugger folk i Syria. Les avisen. 148 mennesker, kristne, er myrdet i Kenya. De dreper hverandre i Syria, kommer det fra den eldre kvinnen.

Igjen avbryter Eden.

- Ikke sitt der og snakk stygt om folk som ikke har noe med det å gjøre! Vis litt respekt. Har du ikke noe fint å si, ikke si noe som helst.

• Se video av hele hendelsen øverst i saken

Rystet Den australske kvinnen sier hun er overveldet over de positive tilbakemeldingene hun har fått etter at hun delte videoen på Facebook. 

Torsdag publiserte Daily Mail et intervju med Hafeez Ahmed Bhatti, mannen til den muslimske kvinnen.

Hafeez og hans kone, Khalida, flyttet fra Pakistan for flere år siden for å oppsøke et bedre liv i Australia.

De ble begge veldig rystet av den rasistiske episoden på toget.

- Den eldre kvinnen på toget spurte min kone om hvorfor hun hadde på seg et skjerf når det var så varmt ute. Jeg trodde hun spurte for å være høflig. Hun fortsatte med å si at muslimer som oss prøver å erobre Australia og halshugge alle her. Vi var helt sjokkerte. Det var utrolig skuffende.

Han foreteller videre til avisen at en annen kvinne på toget skal ha tatt parti med den rasistiske kvinnen.

- En annen kvinne kastet seg på og sa hun håpet at vi ville miste flyet hjem og at alle muslimer burde bli kasta ut av Australia. Jeg prøvde å roe henne ned ved å si at vi liker alle.

- Nok en gang utsatt for rasisme Selv postet Bhatti Staceys video på sin egen Facebook-side hvor han skrev følgende: «Nok en gang utsatt for rasisme fra en eldre kristen dame». 

Han takker også Eden for at hun sto opp.  «Takk for støtten, Stacey! Du gir meg troen på at du, og flere australiere, respekterer alle religioner».

Ville vise toleranse I videoen kan man se at Bhatti sitter forholdsvis rolig uten å bryte inn i den ubehagelige situasjonen. Han forklarer til Dagbladet at hans stillhet var et uttrykk for islamsk lære.

- Muslimer oppfordres til å være tålmodige; vise toleranse, respekt og kjærlighet ovenfor alle. Selv til de som hater deg.

Han sier videre at han, gjennom stillhet, ville vise verden at Islam er en fredelig og kjærlighetsfylt religion.

- Islam har ingenting å gjøre med agressiv og ekstremistisk oppførsel å gjøre, understreker han.