Muslimsk leder hyller Holocaust

Islamsk Råd i Norge (IRN) tar ikke avstand fra ham.

<strong>HYLLER HOLOCAUST:</strong> Yusuf al-Qaradawi med kontroversielt utspill. Foto: Karim Jaafar/AFP/Scanpix
HYLLER HOLOCAUST: Yusuf al-Qaradawi med kontroversielt utspill. Foto: Karim Jaafar/AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Lederen for Europas fatwaråd, Yusuf al-Qaradawi, har uttalt at Holocaust var en guddommelig straff for jødene. Islamsk Råd i Norge (IRN) tar ikke avstand fra ham.


Den kjente sunnimuslimske lederen Yusuf al-Qaradawi har de siste ukene kommet med sterkt antisemittiske uttalelser, der han har hyllet Adolf Hitler for å ha straffet jødene, skriver Aftenposten mandag.


På Al Jazeera nylig sa Qaradawi følgende om jødeutryddelsene og Adolf Hitler:


- Gjennom historien har Allah sendt folk til jødene for å straffe dem for deres korrupsjon. Den siste straffen ble iverksatt av Hitler. Gjennom alt det han gjorde mot dem, selv om de (jødene) har overdrevet denne saken, klarte han å sette dem på plass. Dette var himmelsk straff for dem. Ved Allahs vilje; neste gang vil det skje gjennom de troendes (muslimenes) hender.


Den samme Qaradawi er formann for det europeiske fatwaråd som brukes av Islamsk Råd i Norge til å avgjøre viktige teologiske spørsmål, blant annet om det skal være dødsstraff for homofili.


- Vil ikke kommentere


Generalsekretær i Islamsk Råd i Norge, Shoaib Sultan, opplyser at saken fortsatt ligger på fatwarådets bord og at man ikke vet når den blir avgjort. Sultan vil ikke kommentere Qaradawis uttalelser og henviser til leder for Islamsk Råd, Senaid Kobilica som heller ikke vil kommentere, men som henviser til Basim Ghozlan, forstander i det islamske forbundet.


Ghozlan sier følgende:

<strong>- INGEN KOMMENTAR:</strong> Imam Basim Ghozlan ønsker ikke å uttale seg om Qaradawis uttalelser. Foto: Morten Holm / SCANPIX
- INGEN KOMMENTAR: Imam Basim Ghozlan ønsker ikke å uttale seg om Qaradawis uttalelser. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer


- Jeg vil ikke kommentere disse uttalelsene. Jeg kjenner Qaradawi som en respektert religiøs leder, og vi følger med på hans fjernsynsprogram. Men hans politiske uttalelser vil jeg ikke kommentere.


- Grotesk


- Ingen må undervurdere betydningen av det Yusuf al-Qaradawi sier om Hitler, jødene og Holocaust, sier Lars Gule, ekspert på islam og førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo.


- Uttalelsene er så groteske at de må tas opp i en bred sammenheng. Den typen uttalelser er bokstavelig talt livsfarlige fordi de kan brukes til å legitimere vold, slår Gule fast overfor Aftenposten.


Gule oppfordrer Islamsk Råd i Norge til å ta initiativ til å kaste Qaradawi ut av det europeiske fatwarådet.


Qaradawi regnes som en av vår tids mest innflytelsesrike sunnimuslimske lærde og regnes ikke for å være spesielt ytterliggående. (NTB)

 

<strong>- GROTESKE UTTALELSER:</strong> Førsteamanuensis Lars Gule ber om at uttalelsene tas opp i en bred sammenheng. Foto: Knut Falch / SCANPIX
- GROTESKE UTTALELSER: Førsteamanuensis Lars Gule ber om at uttalelsene tas opp i en bred sammenheng. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer