Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Muslimsk leder oppfordrer til Danmark-boikott

Dansk næringsliv frykter konsekvensene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den innflytelsesrike sunnimuslimske lederen Yusuf al-Qaradawi oppfordrer til ny boikott av danske produkter. Dansk næringsliv frykter konsekvensene.

Egyptiske Yusuf al-Qaradawi har base i Qatar og oppfordret fredag muslimer til å gjenta boikotten de gjennomførte i 2006 som følge av at danske medier året før hadde trykket karikaturtegninger av Muhammed.

Boikotten førte til at dansk eksport til muslimske land falt med 11 prosent.

Verden vil se på muslimene som svake om de ikke nå reagerer kraftig, mener Qaradawi.

- Muslimer går hardt ut i disse sakene, men så slapper de dessverre av, og de sterke blir svake og de entusiastiske blir late, sa Qaradawi på en pressekonferanse som ble vist på TV-stasjonen Al Jazeera.

- Vår plikt er å fortsette boikotten.

Nervøse


Dansk næringsliv følger situasjonen i muslimske land tett og frykter en ny boikott av danske varer. Meierigiganten Arla Foods tapte mye på forrige runde med boikott, og selskapet fulgte derfor denne ukens fredagsbønn for å lodde stemningen.

- I Qatar gjentok Qaradawi oppfordringene til å boikotte danske varer. Vi har også få melding om at det i fredagsbønner i det nordlige og Østlige Saudi-Arabia er blitt oppfordret til boikott, sier kommunikasjonssjef Astrid Gade Nielsen i Arla til Jyllands-Posten.

Før krisen i 2006 var Arla det dominerende meieriselskapet i Midtøsten med et årlig salg på rundt 3,2 milliarder danske kroner. Dette salget ble på få dager kraftig redusert da boikotten bredte om seg, men selskapet har nå gradvis bygget seg opp igjen i regionen.

Per i dag anser Arla salget som normalisert, og det vil være et stort slag for bedriften om det igjen skulle komme en boikott.


Demonstrasjoner
Flere tusen av sjialederen Muqtada al-Sadrs tilhengere i Bagdad demonstrerte fredag mot Danmark og tegningen av Muhammed med en bombe i turbanen som sto på trykk i danske aviser forrige uke.
PROTESTERTE: Demonstranter for partoet Jamaat-e-Islami demonstrerte i Karachi fredag. "Vi fordømmer den danske tegneren for blasfemiske karikaturer", står det på banneret. Foto: ATHAR HUSSAIN/REUTERS/SCANPIX
PROTESTERTE: Demonstranter for partoet Jamaat-e-Islami demonstrerte i Karachi fredag. "Vi fordømmer den danske tegneren for blasfemiske karikaturer", står det på banneret. Foto: ATHAR HUSSAIN/REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Det finnes ingen annen Gud enn Gud, og Danmark er Guds fiende, ropte demonstrantene og krevde at irakiske myndigheter skal kutte de diplomatiske forbindelsene til Danmark.

Flere hundre rasende pakistanske demonstranter brente fredag danske flagg og ropte slagord mot Danmark.

- Død over avistegneren, ropte om lag 150 demonstranter fra det fundamentalistiske Jamaat-e-Islami-partiet i Karachi.

«Si nei til Danmark» og «Knus Danmark» var slagordene til om lag 300 studenter i hovedstaden Islamabad.

På Gazastripen deltok rundt 200 palestinere i en protest mot de danske avisene som trykket karikaturen. Demonstrantene samlet seg i grensebyen Rafah etter en oppfordring fra Fatah-partiet til president Mahmoud Abbas.

Barn brente danske, amerikanske og israelske flagg.

(NTB)

VIL HA NY BOIKOTT: Den innflytelsesrike sunnimuslimske lederen Yusuf al-Qaradawi oppfordrer muslimer til å gjenoppta boikotten av danske varer som ble gjennomført i 2006.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media