SLIPPER SLAG: Den malaysiske modellen og tobarnsmoren Kartika Sari Dewa Shukarno (33) slipper de seks stokkeslagene hun ble idømt i fjor. I stedet skal hun utføre tre ukers samfunnstjeneste. Foto: AFP PHOTO/KAMARUL AKHIR/SCANPIX
SLIPPER SLAG: Den malaysiske modellen og tobarnsmoren Kartika Sari Dewa Shukarno (33) slipper de seks stokkeslagene hun ble idømt i fjor. I stedet skal hun utføre tre ukers samfunnstjeneste. Foto: AFP PHOTO/KAMARUL AKHIR/SCANPIXVis mer

Muslimsk modell slipper pryl for øldrikking

Kartika (33) ble arrestert og dømt til seks stokkeslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En muslimsk malaysisk kvinne som ble dømt til seks stokkeslag for å ha drukket øl, er blitt benådet, ifølge faren.

Meningen var at straffen skulle fyllbyrdes i dag.

Det vakte internasjonal oppsikt da 33 år gamle Kartika Sari Dewa Shukarno ble idømt stokkeslag og en bot på 8000 kroner for å ha nytt alkohol på en nattklubb i delstaten og sultanatet Pahang tilbake i desember 2007.

SamfunnstjenesteSelv om øldrikking anses som ulovlig for muslimer under malaysisk islamsk lovgivning er det svært uvanlig at det blir straffeforfulgt. Modellen og tobarnsmoren erkjente straffskyld da saken ble behandlet av en shariadomstol i juli i fjor. Hun har ikke anket den opprinnelige dommen, men ba i stedet om at straffen skulle utføres i offentlighet.

- Jeg ønsker bare å komme meg videre. Denne saken har hengt over meg i lang tid, sa kvinnen i august i fjor.

I en overraskende vending har den religiøse lederen i delstaten Pahang nå likevel valgt å redusere straffen.

- Sultanen har bestemt at stokkeslagene vil bli erstattet med tre ukers samfunnstjeneste på et barnehjem i Pahang fra 2. april, sier Kartikas far, Shukamo Mutalib, til nyhetsbyrået AFP.

Han fikk den gledelige nyheten i går i form av et brev datert 26. mars. Nå sier faren at datteren vil følge vedtaket som er gjort.

- Hun vil gå videre med livet, sier han til nyhetsbyrået AP.

Syke barnHun fortalte at hun mistet jobben som sykepleier i Singapore og begynte å jobbe som modell for å hjelpe mannen med å forsørge deres to barn. Sønnen deres har cerebral parese, mens datteren har en hjertelidelse.

Kartika var den eneste muslimen som ble tatt da nattklubben ble raidet. Andre religiøse grupper er unntatt fra alkoholforbudet i Malaysia.

Flere kvinneorganisasjoner, menneskerettighetsaktivister og politikere har engasjert seg sterkt i Kartikas sak, og straffen er flere ganger blitt utsatt.

Mange så på straffen hun ble idømt som et tegn på økende fundamentalisme i et land der 60 prosent av landets 28 millioner innbyggere er muslimer. Malaysia har et todelt rettssystem, der sivile domstoler opererer side om side med islamske domstoler.