Muslimsk råd vil hjelpe Bigley

Storbritannias muslimske råd reiser til Irak for å forsøke å forhandle med terroristene som holder Kenneth Bigley som gissel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Ingen har hørt fra gisseltakerne siden onsdag. Denne uka tok de livet av to amerikanske gisler, og truer med å halshogge Ken Bigley hvis ikke to kvinnelige forskere i amerikansk fangenskap i Irak slippes fri.

Avviser krav

Kravet har blitt avvist av amerikanerne og Iraks regjering, selv om den irakiske innenriksministeren sa han ville slippe den ene forskeren fri mot kausjon.

Kenneth Bigleys familie i Liverpool har kommet med desperate bønner til den britiske regjeringen om hjelp, men statsminister Tony Blair har sagt nei. Regjeringens linje er å ikke forhandle med terrorister.

Flygeblader

Denne uka har Bigleys sønn, to brødre, kone og 86 år gamle mor kommet med hjerteskjærende og sinte bønner om hjelp. I går ble deres rop om hjelp sluppet på 50 000 flygeblader over Irak.

«Vi er Kens familie. Kens mor, brødre, kone og barn elsker ham dypt. Vi ber om deres hjelp. Vi ber dem som har tatt ham, om å la ham komme trygt hjem til oss. Vet du hvor Ken er? Har du noen informasjon om hvor han blir holdt?» sier teksten på arabisk på flygebladene.

Nå kan hjelpen komme fra muslimsk hold. Ei gruppe fra det muslimske rådet vil fly til Irak omgående, i et forsøk på å få til en dialog med kidnapperne.

Muslimske møter

-  Vi vil ha møter med sivile og religiøse ledere i et forsøk på å få dem til å gjøre alt de kan for å få frigitt en uskyldig mann, slik at han kan komme tilbake til sin familie, sier talsmann Inayat Buglawala til BBC.

Rådet hevder å ha utenriksdepartementets støtte i sitt forsøk. Utenriksminister Jack Straw hevder at regjeringen også jobber med å få frigitt Bigley. I går kveld ringte han familien, og var spesielt opptatt av Kens mor. Hun ble sendt på sykehus etter sin TV-appell torsdag. Tony Blair har snakket med familien to ganger.

Ken Bigley holdes av Tawhid og Jihad-gruppa, ledet av al-Qaida-tilknyttede Abu Musab al-Zarqawi. Siden mars i fjor har over 100 utenlandske statsborgere blitt kidnappet i Irak. Minst 27 av dem har blitt drept av kidnapperne.

DESPERATE BØNNER: I en tv-appell torsdag ba moren Elisabeth Bigley (86), og hennes to sønner Stanley (t.v.) og Philip desperat om at gisselet Kenneth Bigleys liv blir spart. Elisabeth Bigley måtte bringes til sykehus etterpå.