Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Muslimsk sekt levde ti år under jorden for å ikke ha kontakt med omverdenen

Flere barn skal ha blitt født i hulen og holdt som fange i kalde og mørke rom.

SEKT: Her står to medlemmer av sekten utenfor et hus i utkanten av byen Kazan. Foto: AP
SEKT: Her står to medlemmer av sekten utenfor et hus i utkanten av byen Kazan. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bunkeren består av katakombe-lignende ganger som er spredt over åtte kjelleretasjer. De ble funnet under et falleferdig murhus i utkanten av byen Kazan i Tatarstan i forrige uke, melder nyhetsbyrået Associated Press.

38 voksne og 27 barn har angivelig bodd i bunkeren omtrent uten å se dagens lys. Mange skal ha levd under jorden i om lag ti år, og en del av barna er født der.

Fire sektmedlemmer er blitt siktet for barnemishandling, og det er mistanke om at noen av barna er blitt misbrukt. Da politiet sendte de yngste beboerne i bunkeren til en helsesjekk, viste det seg at en 17 år gammel jente var gravid.

Flere barn skal ha blitt født i hulen og holdt som fange i kalde og mørke rom, mener påtalemyndigheten.

- Privat kalifat Lederen for sekten, Faizrakhman Sattarov (83), har angivelig forsøkt å opprette sitt eget islamske kalifat under jorden. Tilhengerne hans fikk beskjed om å studere Sattarovs skrifter og isolere seg fra omverdenen. Kun et fåtall fikk lov til å forlate bunkeren for å selge varer på det lokale markedet, skriver BBC.

Så langt er 19 av barna tatt hånd om av myndighetene eller innlagt på sykehus. Bunkeren skal ikke ha vært skikkelig oppvarmet, og den yngste beboeren var bare 18 måneder gammel.

- Guddommelig gnist Faizrakhman Sattarov erklærte seg som islamsk profet allerede på midten av 1960-tallet, skriver det russiske nettstedet Islam News. Foranledningen skal ha vært at han så gnister fra kjøreledningen over en trolleybuss og tolket dem som et guddommelig lys.

Andre muslimske ledere i Tatarstan understreker at de tar sterk avstand fra Sattarovs handlinger og synspunkter.

Kristne huleboere Siden all religion ble motarbeidet av myndighetene i Sovjet-tiden, blomstret den religiøse aktiviteten opp da Sovjetunionen kollapset i 1991. Også ulike typer sekter og kultgrupper fikk større spillerom.

I 2008 gikk russiske myndigheter i forhandlinger med en kristen sekt som levde i en hule under jorden i påvente av jordens undergang. Medlemmene av sekten hadde selv gravd ut tilfluktsstedet i regionen Penza sørøst i landet.

Blant beboerne i hulen var det flere barn, og for å løse situasjonen ba myndighetene om bistand fra en prest som var ekspert på dommedagsskrifter.

De fleste sektmedlemmene valgte å komme opp til overflaten igjen etter et halvt års tid etter at deler av hulen raste sammen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media