Muslimske drosje-sjåfører avviser førerhunder

Hunder er urene dyr i henhold til islam. Derfor blir blinde med førerhund avvist av muslimske drosjesjåfører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hunder er urene dyr i henhold til islam. Derfor blir blinde med førerhund avvist av muslimske drosjesjåfører.

- Vi har merket en markant økning i antall henvendelser fra blinde som blir nektet taxiskyss, sier rådgiver Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund til Aftenposten.

Ingen ville kjøre Hanne Beate

Én av dem er 43 år gamle Hanne Beate Misund. Hun er født blind, og har med seg labradoren Hippie når hun ferdes i trafikken.

- For et par uker siden trengte jeg drosje fra Oslo Sentralstasjon. Da jeg kom til taxikøen, begynte sjåførene å krangle om hvem som skulle ta meg med. Ingen ville. Jeg har flere ganger hørt at de har låst døren og kjørt av gårde når jeg har prøvd å få taxiskyss. Dette er både irriterende og fortvilet, sier hun.

- Må ha allergiattest

Norges Taxiforbund er klar over problemet. Forbundet vil gjøre reglene tydeligere overfor sjåførene.

- Mange av våre sjåfører er muslimske, og hunder er urene dyr i henhold til deres religion. Vi har sagt at de som ikke kan ha førerhund i bilen, må ha legeattest på at de har allergi eller så må de kjøre en såkalt allergifri bil. Andre unnskyldninger godtar vi ikke, sier direktør Wiggo Korsnes i Norges Taxiforbund.

<strong><b>FÅR IKKE TA TAXI:</strong> </b>Muslimske drosjesjåfører vil ikke ta førerhunder med i bilen. - Ulovlig, mener samferdselsdepartementet. Illustrasjonsfoto: Scanpix
FÅR IKKE TA TAXI: Muslimske drosjesjåfører vil ikke ta førerhunder med i bilen. - Ulovlig, mener samferdselsdepartementet. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

- Ulovlig

Ifølge Samferdselsdepartementet er det ulovlig for drosjesjåfører å nekte passasjerene å ta med seg førerhund.

- Å kjøre passasjerer med førerhund er en del av taxisjåførenes transporteringsplikt. De kan ikke avvise føreren. Det er etter vår mening brudd på plikten i henhold til drosjeløyvet, sier avdelingsdirektør Arnfinn Øen.

Han oppfordrer blinde til å klage på forholdene.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer