NEKTET: To muslimske jenter, på 12 og 14 år, har fått avslått sine søknader om å bli sveitsiske statsborgere.&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">Bakgrunnen for avslaget er ifølge en rekke medier, deriblant TIME Magazine at de to skal ha nektet å delta i den obligatoriske svømmeundervisningen på skolen. Illustrasjonsfoto: Xinhua/Sipa USA/NTB Scanpix</span>
NEKTET: To muslimske jenter, på 12 og 14 år, har fått avslått sine søknader om å bli sveitsiske statsborgere. Bakgrunnen for avslaget er ifølge en rekke medier, deriblant TIME Magazine at de to skal ha nektet å delta i den obligatoriske svømmeundervisningen på skolen. Illustrasjonsfoto: Xinhua/Sipa USA/NTB ScanpixVis mer

Muslimske jenter nektet å delta i undervisningen. Nå blir de ikke statsborgere

Integrering foran religion i Sveits.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To muslimske jenter, på 12 og 14 år, har fått avslått sine søknader om å bli sveitsiske statsborgere.

Bakgrunnen for avslaget er ifølge en rekke medier, deriblant TIME Magazine at de to skal ha nektet å delta i den obligatoriske svømmeundervisningen på skolen.

Bakgrunnen for dette var ikke at jentene ikke hadde noe ønske om å svømme, men at det var gutter til stede i det samme bassenget. De sa at å svømme med guttene ville bryte med deres muslimske tro.

Nektet

Dette er nok et eksempel på de strenge kravene sveitsiske myndigheter setter til integrering for at innvandrere skal få sveitsisk statsborgerskap.

Dette gjelder selv om de har bodd lenge i landet, snakker flytende tysk, fransk eller italiensk og er i jobb.

Selve beslutningen om å avslå søknaden om statsborgerskap skal ikke være ny. Den ble tatt i fjor, men det er først nå nylig at kjennelsen ble offentliggjort.

Den føderale domstolen i Basel har tidligere stadfestet at integrasjon kommer før religion.

Forbud

I november i fjor ble det innført et forbud mot å bære burka i den italienskspråklige kantonen Ticino i Sveits.

Dersom man bærer et slikt heldekkende plagg i offentlighet, i butikker, på restauranter eller andre steder der allmennheten ferdes, kan man straffes med bøter opp mot 85 000 kroner. Nedre grense er 850 kroner.

Og alle er like for loven. Det er ikke skrevet inn noen unntak for turister som besøker området.

Ifølge Breitbart News har Giorgio Ghiringhelli, som har skrevet lovforslaget, forklart hvorfor på følgende måte:

- De som vil integreres er hjertelig velkomne uavhengig av religion. Men de som støter fra seg våre verdier og har som mål å bygge et parallellt samfunn basert på religiøse lover, de er ikke velkomne, sier han.

Det ble i 2013 gjort en folkeavstemning i kantonen om lovforslaget. Den gang stemte omlag to av tre for.

Følger Frankrike og Belgia

Den sveitsiske kantonen følger dermed i fotsporene til Frankrike og Belgia som begge innførte et liknende forbud i 2010.

Belgia var først ute den 29. april, og av 138 stemmende talte forslaget 136 ja-stemmer. To avsto fra å gi sin stemme.

- Vi synes at alle som ferdes på et offentlig sted, bør vise ansiktet sitt. Vi må forsvare våre verdier i spørsmålet om frihet og kvinners verdighet, sa Denis Ducarme fra det liberale partiet Reformbevegelsen, ifølge CNN.com.

På daværende tidspunkt bodde det omlag 281 000 muslimer i Belgia. Ducarme hevdet at bare 300-400 kvinner brukte burka eller nikab, og det derfor var svært få som ble rammet av den nye loven.

Bøtelagt

Fredag 1. juli trådte et liknende forbud i kraft i kantonen Tessin.

Samme dag ble sveitsiske Nora Illi, som konverterte til Islam i tenårene og er medlem av Det islamske sentralstyret i Sveits, bøtelagt av sveitsisk politi for bruk av nikab i offentlighet. Hvor mye hun må ut med er fortsatt usikkert, men det kan være så mye som 85 000 norske kroner, skriver The Independent.

Hun fikk støtte av den fransk-algeriske forretningsmannen Rachid Nekkaz, som skal ha protestert mot lignende tiltak i Belgia og Frankrike.

Han ble også bøtelagt for oppfordring til å begå en ulovlig handling.