Muslimske kvinner fjernet fra Obamas bakteppe

Ville unngå dårlige tv-bilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To muslimske kvinner ble mandag nektet å sitte i et område bak talerstolen til presidentkandidat Barack Obama, fordi valgkampmedarbeidere ville forhindre at kvinnenes hodesjal havnet på tv og på stillbilder fra arrangementet.

Det var to frivillige i Obamas valgkampapparat som sto bak den mildt sagt kontroversielle avgjørelsen da demokratenes fremste politiker besøkte Detroit sammen med Al Gore på mandag.

- Valgkamparbeideren forklarte meg at på grunn av det politiske klimaet og det som foregår i verden og med muslimske amerikanere var det ikke bra for henne å bli sett på tv eller i forbindelse med Obama, sier Ali Koussan, venn av Hebba Aref, en av kvinnene som ble avvist.

Skuffet tilhenger

Opptrinnet startet ifølge Politico.com da Koussan og Arefs bror Sharif, ble spurt om å sitte bak scenen - i bakteppet for tv-kameraene som kom til å filme Obama forfra.

De unge advokatene takket ja, men nevnte at de hadde med seg venner til arrangementet. Når de deretter ble spurt om disse vennene så ut som og var likt kledd som de utvalgte, at hodesjal-kontroversen kom for dagen.

Aref selv ble opprørt over avvisningen.

- Jeg kom for å støtte Obama, og føler jeg ble diskriminert av nettopp den personen som skulle bringe endring, en som jeg kunne relatere meg til. Jeg oppfattet det som er at de iikke ønsker at han skal bli assosiert med muslimske tilhengere, sier den 25 år gamle advokaten til Politico.

INGEN SYNLIGE MUSLIMER, TAKK: Her er deler av publikummet bak Obama slik det ble seende ut i Detroit etter utsilingen. Foto: PAUL SANCYA / AP / SCANPIX
INGEN SYNLIGE MUSLIMER, TAKK: Her er deler av publikummet bak Obama slik det ble seende ut i Detroit etter utsilingen. Foto: PAUL SANCYA / AP / SCANPIX Vis mer

Ifølge nyhetsbyrået AP avslo vennene hennes å sitte bak podiet da beskjeden kom.

Også muslimske Shimaa Abdelfaddeel opplevde noe lignende på samme arrangement, da hun ble bedt om ta av seg hodesjalet eller å sette seg andre steder etter at to venner av henne ble spurt om å sitte i den «spesielle seksjonen» bak hovedpersonen.

Legger seg flate

Ledelsen i Obama-leiren tok umiddelbart avstand fra hendelsen da den ble kjent.

- Vi beklager inderlig for oppførselen til disse frivillige. Dette er selvfølgelig ikke vår policy. Det er støtende, i strid med Obamas uttalte forpliktelse om å bringe amerikanere sammen, og slett ikke den type valgkamp vi ønsker å drive, sier Obamas talsmann Bill Burton til Politico.com.

Obamas stab påpeker også at presidentkandidaten så sent som tirsdag poserte på bilder sammen med en student som var ikledd hijab.

Det er de religiøse implikasjonene av mandagens episoder som er kontroversielle - for det er slett ikke uvanlig å sile publikummet som sitter rett bak kandidaten og blir vist i tv-ruta.

Obama har ved flere ganger tidligere gått på talerstolen foran for eksempel påfallende mange hvite, middelaldrende kvinner - en velgergruppe han sliter tungt for å overbevise. John McCain har problemer med et helt annet segment, og hans stab plukker ofte ut unge mennesker og uforholdsmessig mange publikummere med andre hudfarger enn hvit.

Muslimske kvinner fjernet fra Obamas bakteppe

På slak line

Men særlig Obama-kampanjens forhold til muslimer er pikant, fordi senatoren med den oppsiktsvekkende livshistorien ennå plages av usanne rykter om at han egentlig er muslim - til tross for at han i flere tiår har vært en aktiv kristen, og aldri fikk noen religiøs oppdragelse da han som barn bodde i Indonesia.

Derfor må han nå klare balansegangen mellom å avkrefte de ondsinnede ryktene - samtidig som han snakker om forsoning mellom partier, religioner og folk med ulike hudfarger.

- Da han sa det, tenkte jeg: «Vent litt, jeg ble nettopp diskriminert» (av Obamas frivillige red.anm.), sier Hebba Aref etter å ha sett Obamas tale - fra ordinær plass i salen, ifølge AP.

<B>MEN SE!</B> Obamas talsmann henviser til dette bildet, tatt dagen etter på et universitet i Michigan, for å understreke at presidentkandidaten ikke er redd for å bli sett blant jenter med hodesjal.
<B>FLAGG, FLAGG OG FLAGG:</B> Rivalen John McCain er oftere å se foran stjerner og striper enn foran store menneskemengder når han taler.