Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Muslimske kvinner har rett til orgasme

Asra Q. Nomani har laget islamsk rettighetserklæring for kvinner i soverommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BARCELONA (Dagbladet.no): - Kvinner har en islamsk rett til respektfull og nytelsesfull seksuell erfaring.

Dette er det første punktet på Den islamske rettighetserklæringen for kvinner i soverommet, som Asra Q. Nomani presenterte på den andre konferansen av kvinnelige feminister i dag.

- Egentlig hadde jeg tenkt til å skrive at kvinner hadde en islamsk rett til orgasme, men min mor ville at jeg skulle formulerer setning på en mer respektfull måte. Dermed ble det «rett til respektfull og nytelsesfull seksuell erfaring», sa Nomani.

Amerikansk-indiske Asra Q. Nomani er en av verdens mest kjente feministiske muslimer.

Den islamske rettighetserklæringen for kvinner i soverommet er ikke den første brannfakkelen Nomani har kastet inn i det muslimske trossamfunnet.

November 2003 var hun den første kvinnen i hennes moske i West Virgina som insisterte på retten til å be i hallen som var forbeholdt menn. Senere organiserte hun den første offentlige kvinneledede gudstjenesten for en forsamling av begge kjønn i moderne tid.

1. mars 2005 hengte hun opp 99 bud for å åpne hjerte, tanken og dører i den muslimske verden på døren til moskeen. Dette tilsvarer Allahs 99 navn i den muslimske tradisjonen.

image: - Muslimske kvinner har rett til orgasme

Etter dette har det religiøse lederskap forsøkt å kaste henne ut, og hennes framtid i moskeen er fortsatt ikke avgjort.

- Men jeg tror det var Den islamske rettighetserklæringen for kvinner i soverommet som fikk vår religiøse leder til å gå berserk og rive erklæringen i fillebiter, forteller Nomani.

Nomani er også forfatteren av boken «Standing Alone in Mecca: An American Woman\'s Struggle for the Soul of Islam» og hun var en god venn og kollega av Wall Street Journal-journalisten Daniel Pearl, som levde sammen med henne i Karachi med sine kone Mariane Pearl da han ble kidnappet og senere drept av islamister januar 2002.

Her er Den islamske rettighetserklæringen for kvinner i soverommet:

1. Kvinner har en islamsk rett til respektfull og nytelsesfull seksuell erfaring.

- Det er ikke bare i den muslimske verden at dette er et problem og mange ikke-muslimske kvinner har sagt til meg at de gjerne ville hatt denne rettigheten. Profeten Muhammed snakket flere ganger om gleden ved seksualitet og hvordan man bør respektere og ta vare på hverandre. Dette bør ikke stoppe når man stenger døren til soverommet. Vennskap og respekt bør også være til stede i de mest intime øyeblikkene i et menneskes liv, sier Nomani.

2. Kvinner har en islamsk rett til å gjøre selvstendig avgjørelse om sin egen kropp, inkludert retten til å si nei til sex.

- Når mannen har vært på et bordell eller vært utro, tror kvinnen ofte at de ikke har lov til å nekte sex eller kreve at mannen bruker kondom. En amerikansk imam sa en gang at hvis en kvinne sier nei til sin mann vil engler forbanne henne dagen etter, sier Nomani.

KONTROVERSIELL: Asra Q. Nomani (t.v.) holdt sitt innlegg på konferansen i dag. Foto: Gunnar Thorenfeldt
KONTROVERSIELL: Asra Q. Nomani (t.v.) holdt sitt innlegg på konferansen i dag. Foto: Gunnar Thorenfeldt Vis mer

3. Kvinner har en islamsk rett til å gjøre selvstendige avgjørelser om sin partner, inkludert retten til å nekte mannen å gifte seg med en andre kone.

- Mitt inntrykk er at mange menn bruker islam til å få sex. Islam handler om respekt for dine medmennesker - ikke om å få så mye sex som mulig, sier Nomani.

4. Kvinner har en islamsk rett til å gjøre selvstendige avgjørelser om sitt valg av partner.

- En kvinne som jeg møtte hadde vært sammen med en ikke-muslim i over ti år, men hun turte ikke å gifte seg med ham på grunn av foreldrenes reaksjoner. Hun sa at hvis en muslimsk leder kunne fortelle foreldrene hennes at det var greit å gifte en ikke-muslim ville hun gitt ham en million dollar. Å forby ekteskap mellom muslimer og ikke-muslimer er bare en måte for muslimske menn å begrense konkurranse og kontrollere kvinnens seksualitet. Det handler ikke om islam, sier Nomani.

5. Kvinner har en islamsk rett til å gjøre selvstendige avgjørelse om prevensjon og reproduksjon.

- Jeg har selv en sønn på fire år og jeg vet at det å føde et barn er et av de vakreste tingen man kan gjøre i løpet av et liv. Likevel er dette noe som mannen ikke har rett til å kontrollere - men et valg som kvinnen må få lov til å ta, sier Nomani.

6. Kvinner har en islamsk rett til beskyttelse fra fysiske, psykiske og seksuelle overgrep.

- Dette burde være en selvfølge, men er dessverre ikke det. En undersøkelse som har blitt gjort i Pakistan i fjor viser at over 90 prosent av alle kvinner har opplevd fysisk, psykisk eller seksuelle overgrep, sier Nomani.

7. Kvinner har en islamsk rett til fritakelse fra kriminalisering eller straff for frivillig voksen sex.

- Muslimske kvinner må få lov til å ha førekteskapelig og homoseksuell sex, sier Nomani.

De tre siste punktene er:

7. Kvinner har en islamsk rett til privatliv i seksuallivet.

9. Kvinner har en islamsk rett til fritakelse fra rykter og sladder.

10. Kvinner har en islamsk rett til seksualundervisning og helsetilbud.

  • Les mer om konferansen her!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!