Muslimske kvinner leder an i Kina-demonstrasjoner

184 bekreftet drept i opptøyene i Xianjiang-regionen. - 1000 kan være drept sier uighurleder i eksil.

DEMONSTRASJONER: Madina Ahtam (i midten) ledet an i demonstrasjoner i Urumqi på fredag. Den muslimske minoritetsgruppen uighurene har den siste uken demonstrert mot kinesiske myndigheter. (AP Photo/Eugene Hoshiko)
DEMONSTRASJONER: Madina Ahtam (i midten) ledet an i demonstrasjoner i Urumqi på fredag. Den muslimske minoritetsgruppen uighurene har den siste uken demonstrert mot kinesiske myndigheter. (AP Photo/Eugene Hoshiko) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere demonstrasjoner i regionen Xianjiang i vestre Kina har krevd opptil 184 menneskeliv. Den muslimske tyrkisktalende minoriteten uighurene har den siste tiden demonstrert mot kinesiske myndigheter.De rundt 8,5 millioner uighurene som er bosatt i Xinjiang, ble underlagt det kinesiske kommuniststyret i 1949.

Nye sammenstøtSiden den gang har det pågått en strid der uighurene hevder de kjemper for egen kulturell identitet mot det de oppfatter som en streng assimileringspolitikk fra kinesiske myndigheters side. Kinesiske myndigheter hevder derimot at uighurene driver væpnet separatistvirksomhet og har tilknytning til terrornettverk.

Den siste tiden har det vært store demonstrasjoner fra uighurene, og myndighetene i Kina har slått hardt ned på demonstrantene. Fredag var det ytterlige protester etter at fredagsbønnen var slutt. Myndighetene i Beijing fryktet nye sammenstøt mellom muslimske uigurer og han-kinesere og besluttet derfor å stenge alle moskeene i Urumqi, regionshovedstaden i Xinjiang, fredag.

Noen moskeer holdt likevel åpent og fredagsbønnen gikk som planlagt i de åpne moskeene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer