Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Muslimske kvinner leder an i Kina-demonstrasjoner

184 bekreftet drept i opptøyene i Xianjiang-regionen. - 1000 kan være drept sier uighurleder i eksil.

DEMONSTRASJONER: Madina Ahtam (i midten) ledet an i demonstrasjoner i Urumqi på fredag. Den muslimske minoritetsgruppen uighurene har den siste uken demonstrert mot kinesiske myndigheter. (AP Photo/Eugene Hoshiko)
DEMONSTRASJONER: Madina Ahtam (i midten) ledet an i demonstrasjoner i Urumqi på fredag. Den muslimske minoritetsgruppen uighurene har den siste uken demonstrert mot kinesiske myndigheter. (AP Photo/Eugene Hoshiko) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere demonstrasjoner i regionen Xianjiang i vestre Kina har krevd opptil 184 menneskeliv. Den muslimske tyrkisktalende minoriteten uighurene har den siste tiden demonstrert mot kinesiske myndigheter.

De rundt 8,5 millioner uighurene som er bosatt i Xinjiang, ble underlagt det kinesiske kommuniststyret i 1949.

Nye sammenstøt
Siden den gang har det pågått en strid der uighurene hevder de kjemper for egen kulturell identitet mot det de oppfatter som en streng assimileringspolitikk fra kinesiske myndigheters side. Kinesiske myndigheter hevder derimot at uighurene driver væpnet separatistvirksomhet og har tilknytning til terrornettverk.

Den siste tiden har det vært store demonstrasjoner fra uighurene, og myndighetene i Kina har slått hardt ned på demonstrantene. Fredag var det ytterlige protester etter at fredagsbønnen var slutt.

Myndighetene i Beijing fryktet nye sammenstøt mellom muslimske uigurer og han-kinesere og besluttet derfor å stenge alle moskeene i Urumqi, regionshovedstaden i Xinjiang, fredag.

Noen moskeer holdt likevel åpent og fredagsbønnen gikk som planlagt i de åpne moskeene.

Kvinner i kamp
Fredag er den viktigste dagen for muslimer, og en liten muslimsk kvinne ble fredag rasende over at alle offentlige vaskerom i moskeene var stengt. 26 år gamle Madina Ahtam samlet en rekke opprørte muslimer rundt seg og sammen protesterte de mot kommunistregime i Kina.

SINT OG LEI: Madina Ahtam var gråtkvalt da hun fortalte journalister om hvordan vaskerom og toaletter var steng i moskeen under fredagsbønnen. (AP Photo/Eugene Hoshiko)
SINT OG LEI: Madina Ahtam var gråtkvalt da hun fortalte journalister om hvordan vaskerom og toaletter var steng i moskeen under fredagsbønnen. (AP Photo/Eugene Hoshiko) Vis mer

Ahtam fortalte gråtkvalt til internasjonale journalister på gebrokkent engelsk: «Toilet no open. No water». Hun fortalte videre at troende muslimer skal vaske seg før bønn.

Opprørspoliti i Urumqi grep raskt inn i den spontante demonstrasjonen og folkemengden ble raskt oppløst etter politiet truet med våpen.
Hendelsen etter fredagsbønnen er nok et eksempel på hvordan muslimske kvinner har tatt et modig oppgjør med uroen i Xinjiang-regionen, skriver AP.

Etter brutale sammenstøt med opprørspoliti opp mot 184 uighurer mistet livet, og det er kvinner som har stått i fremste rekke, ledet an protester og risikert arrestasjon ved å gå hardt ut mot kinesisk politi.

- 1000 kan være drept
Myndighetene i Kina beskylder den 62 år gamle forretningskvinnen Rebiya Kadeer for å ha satt i gang demonstrasjonene i Xianjiang regionens hovedstad Urumqi. Etter å ha kritisert regimet i Kina og blitt fengslet befinner hun seg nå i eksil i USA. Hun har avvist anklagene om å ha oppfordret til opptøyene.

OPPRØRSPOLITI: Kinesiske myndigheter slår kraftig ned på alle demonstrasjoner fra uighurene. De foreløpige dødstallene er 184 bekrefter Kina. (AP Photo/Eugene Hoshiko)
OPPRØRSPOLITI: Kinesiske myndigheter slår kraftig ned på alle demonstrasjoner fra uighurene. De foreløpige dødstallene er 184 bekrefter Kina. (AP Photo/Eugene Hoshiko) Vis mer

Kadeer som nå befinner seg i Washington, siterte fredag ubekreftede kilder om at opptil «1000 noen sier 3000» som er blitt drept den siste uken. Hun hevdet også at 5000 var blitt fengslet.

AP skriver at ettersom mer enn 1400 muslimske menn har blitt arrestert av politiet siden demonstrasjoner brøt ut 5. juli, så har kvinner stått i fremste rekke.

Etter politiet grep inn i demonstrasjonen satt i gang av 26 år gamle Ahtam, så ble alle internasjonale pressefolk ledet vekk fra området. Reportere prøvde i timesvis å nå Ahtam på mobilen, uten hell. Det er ukjent hva som har skjedd den unge kvinnen, skriver AP.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan gikk fredag kveld så langt som å kalle kinesiske myndigheters behandling av uighurene som et folkemord.

Uighurene er tyrkisktalende og deres kamp for sine rettigheter i Kina er ikke gått upåaktet hen i Tyrkia.

- 1000 KAN VÆRE DREPT: Rebiya Kadeer er er leder av Den uiguriske verdenskongressen. Hun lever for tiden i eksil i USA. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
- 1000 KAN VÆRE DREPT: Rebiya Kadeer er er leder av Den uiguriske verdenskongressen. Hun lever for tiden i eksil i USA. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais) Vis mer

På terrorlista
Kinesiske myndigheter har lenge hevdet uighurene driver væpnet separatistvirksomhet for å løsrive seg fra Folkerepublikken.

De tyrkisktalende uighurene på sin side hevder at myndighetene i Beijing bruker kampen mot terror som et påskudd til å slå hardt ned på fredelig arbeid for selvstendighet og uttrykk for egen kulturell identitet.

Forrige gang separatistgrupper i Xinjiang gjennomførte terroraksjoner var i 1997 og 1998, da busser, politistasjoner, militæranlegg, fengsler og politiske ledere ble angrepet.

Etter terrorangrepet i USA 11. september 2001, fikk Kina med støtte fra USA, ført opp separatistgruppen East Turkistan Islamic Movement på FNs liste over terrororganisasjoner.

FREDAGSBØNN: Flere moskeer var fredag stengt i Urumqi.  (AP Photo/Eugene Hoshiko)
FREDAGSBØNN: Flere moskeer var fredag stengt i Urumqi. (AP Photo/Eugene Hoshiko) Vis mer

Tusenvis av Urumqis innbyggere forsøkte fredag å flykte fra regionen i busser.

- Det er for risikabelt å bli igjen her. Vi er redd for all volden, sa 23 år gamle Xu Quigen til AFP.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!