Muslimske lærde truer Danmark og Norge med boikott

På grunn av Muhammed-tegningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En internasjonal sammenslutning av muslimske lærde truer med å oppfordre den muslimske verden til å boikotte varer fra Danmark og Norge. Gruppen ledes av den egyptiskfødte imamen Yosuf al-Qardawi.

Det skriver den danske avisa Politiken.

Trusselen om boikott kommer etter at aviser i både Danmark og Norge har publisert tegninger av profeten Muhammed.


Blant store deler av verdens sunnimuslimske befolkning håndheves et strengt forbud mot å offentliggjøre bilder av profeten.

- Gjentatte angrep

De muslimske lærde oppfordrer lederne i Danmark og Norge til «å gripe inn med fasthet mot de gjentatte angrepene på det muslimske verdenssamfunn og profeten», heter det i en erklæring som ble offentliggjort i Egypts hovedstad Kairo.

«Ellers vil sammenslutningen være tvunget til å oppfordre millioner av muslimer verden over til å boikotte danske og norske produkter og aktiviteter,» heter det videre.

Det er også kommet frem at oppfordringer til boikott av danske varer på grunn av tegningene sprer seg rundt i Saudi-Arabia via e-mail og sms.

VIL BOIKOTTE DANMARK OG NORGE: Imam Yosuf al-Qardawi (i midten) og hans sammenslutning av muslimske lærde. Bildet er fra mars 2005. Foto: EPA/Scanpix
VIL BOIKOTTE DANMARK OG NORGE: Imam Yosuf al-Qardawi (i midten) og hans sammenslutning av muslimske lærde. Bildet er fra mars 2005. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Trykket omstridte tegninger

Den kristne ukeavisa Magazinet trykket i begynnelsen av januar de omstridte tegningene av islams grunnlegger Muhammed som danske Jyllands-Posten publiserte i september i fjor.

- Jeg mener at ytringsfriheten er under press, og dette er en viktig debatt som må på bodet, sa Magazinets redaktør Vebjørn K. Selbekk til Dagbladet.no. om hvorfor han trykket tegningene.

Men publiseringen skapte reaksjoner:

- Dette er å såre muslimenes hjerter, sa Ikhlaq Ahmad, talsmann i Islamic Cultural Centre på Tøyen i Oslo til Dagbladet.no.

Selbekk fikk stort sett støtte fra redaktørkolleger, men flere undret seg over hva motivasjonen for å trykke dem egentlig var.

- YTRINGSFRIHETEN TRUET: Magazinets redaktør Vebjørn K. Selbekk trykket tegningene i Norge.
TRYKKET SATIRISK TEGNINGER: Jyllands-Posten trykket 12 tegninger av profeten i fjor høst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer