Muslimske land stanser Newsweek

Siste nummer av det internasjonale magasinet Newsweek blir nå stanset i flere store land der flertallet av befolkningen er muslimer. Årsaken er at magasinet har trykket et maleri av profeten Muhammed.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en moské vil du aldri finne et bilde eller et maleri av gud eller profeten muhammed. Det er strengt forbud ifølge islamsk lov å lage bilder av gud eller profetene.

I siste nummer av Newsweek bringer magasinet et bilde av Muhammed, den siste og aller viktigste profeten i islam. Bildet er et eldre persisk maleri, og brukes om illustrasjon til en artikkel om hva muslimenes hellige bok koranen sier om krig, fred og vold.

Nå blir magasinet stanset i Malaysia, Bangladesh og Indonesia, tre folkerike stater der flertallet av befolkningen er muslimer.

- Hvis en publikasjon inneholder bilder av profeten Muhammed eller andre slike figurer vil landets lover være brutt. Derfor vil vi ikke tillate dette nummeret å bli distribuert, sier Malaysias visestatsminister Abdullah Ahmad Badawi til det nasjonale nyhetsbyrået Bernama.

I Indonesia var det bladets distributør PT Indoprom som selv valgte å stanse magasuinet etter råd fra landets islamske råd.

I Bangladesh valgte styresmaktene å forby bladet.

Bilde-forbud

Forbudet mot å avbilde gud eller profetene er meget strengt i islam.

Den muslimske tradisjonen (hadith) inneholder også et forbud mot å avbilde levende vesener. Dette er basert på en episode der profeten Muhammed kom hjem og oppdaget at hans favorittkone sydde menneskefigurer på et sadeldekke. Muhammed kastet sadeldekket vekk og sa at «det er bare gud som kan skape liv». Dette forbudet praktiseres ikke spesielt strengt.

Bor du i Malaysia, Bangladesh eller Indonesia, kan du lese hele Newsweek-artikkelen her