- Muslimske politikvinner bør ikke pågripe menn

Og bør ha heldekkende hijaber, mener imam Ahmed Esmaili.

BØR IKKE PÅGRIPE MENN: Muslimske politibetjenter bør unngå å pågripe menn hvis noen andre kan gjøre det, mener imam Ahmed Esmaili. Foto: METROPOLITAN POLICE/AP/SCANPIX
BØR IKKE PÅGRIPE MENN: Muslimske politibetjenter bør unngå å pågripe menn hvis noen andre kan gjøre det, mener imam Ahmed Esmaili. Foto: METROPOLITAN POLICE/AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Muslimske kvinner bør primært ikke pågripe menn, og de bør ha en heldekkende hijab. Det mener imam Ahmed Esmaili, som leder Imamfaglig komité i Islamsk Råd Norge (IRN), skriver VG i dag.

- Hvis hun må pågripe, og er alene eller sammen med andre kvinner, så kan hun gjøre det. Men om hun er sammen med andre kolleger, som kan ta den delen av arbeidet, så trenger ikke hun å gjøre det, sier Esmaili til VG.

Han reagerer også på justisminister Knut Storbergets formulering av hijab-bruk som tildekking av hår, som han mener ikke holder.

- Det er ikke nok med bare et skaut. Hijab er et klesplagg som dekker hele kroppen, unntatt hendene og ansiktet. Dette er en plikt og et påbud fra Allah, sier Esmaili.


- Kan ikke si: Sorry, det er en mann

Politiets fellesforbunds Arne Johannessen uttrykte bekymring over at hijab i politiet kunne føre til et skille innad i politiet da debatten begynte. 

- Vi i politiet skal behandle alle grupper, vi må nå inn i alle miljøer og vi må ha tillit i alle miljøer. Vi kan ikke ha en type politi som bare jobber i et spesielt miljø, og en annen type politi som jobber i andre miljø, sa Johannessen da.

Norskpakistanske Sugharan Khan, som ble den andre kvinnen med muslimsk bakgrunn som kom inn på Politihøgskolen, sa i et intervju med Dagbladet.no i forrige uke at hun lurer på om politiet er rett arbeidsplass for kvinner som velger å bruke hijab.
Hun reagerte slik på spørsmålet om muslimske kvinner skal pågripe menn, som ble aktualisert i en reportasje på TV 2:

- Du kan ikke bare si: «Sorry, det er en mann, jeg kan ikke», sa Khan.

- Hva blir det neste? De kan ikke patruljere med menn, spør hun.

- Vil stanse
Hijab-saken er også blitt et problem for Arbeiderpartiet. I går kom det fram at justisminister Knut Storberget ikke skal ha kjent til justisdepartementets støtte til å tillate hijab i politiet.

Hijab-vedtaket skapte store politiske bølger og regjeringen måtte snu. Både Storberget og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har i ettertid medgitt at saken var for dårlig utredet.

Nå jobbes det iherdig internt i Arbeiderpartiet for å få stanset hijab-saken snarest mulig, skriver VG.

 

Hijab-debatten

• I begynnelsen av februar ble Politidirektoratets innstilling om å tillate hijab til politiuniformen kjent.

• Justisminister Knut Storberget bekreftet i en pressemelding at «politiets uniformsreglement skal endres, slik at det gis anledning til bruk av religiøst hodeplagg».

• Politiets fellesforbund, FrP, Høyre, medlemmer av Senterpartiet tok sterk avstand fra forslaget. Det har også skapt splittelse innad i regjeringen og internt i partiene.

• Tirsdag i forrige uke ble pressemeldingen fjernet fra Justisdepartementets nettsider, og Storberget sier han vil ha en åpen prosess.

• Nå skal Politidirektoratet legge fram et forslag til hvordan politi-hijaben skal se ut.

• Storberget har signalisert at det trolig blir snakk om «en liten hijab», noe som kan bety at muslimske kvinner kan komme til å avstå fra den.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer