Muslimske skolejenter ville ikke svømme med gutta: Ble nektet statsborgerskap

Harde integreringstiltak i Sveits.

SVEITSISK INTEGRERING: Integrering av muslimer har lenge blitt heftig debattert i Sveits. Her en muslimsk kvinne i niqab under en protest mot islamofobi og rasisme organisert av Islamic Central Council of Switzerland (ICCS) i Bern i 2011. Foto: REUTERS/Michael Buholzer
SVEITSISK INTEGRERING: Integrering av muslimer har lenge blitt heftig debattert i Sveits. Her en muslimsk kvinne i niqab under en protest mot islamofobi og rasisme organisert av Islamic Central Council of Switzerland (ICCS) i Bern i 2011. Foto: REUTERS/Michael BuholzerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historien om hvorfor myndighetene i Basel i Sveits har nektet to muslimske tenåringsjenter å bli sveitsiske statsborgere, vekker nå oppsikt i flere land.

Ifølge den sveitsiske radio- og TV-kanalen SRF fikk jentene - 12 og 14 år gamle - avslag fordi de av religiøse grunner nektet å delta i svømmetimer og skoleleire sammen med gutter.

Obligatorisk

Lederen for kommisjonen som tok avgjørelsen, Stefan Wehrle, forklarte overfor kanalen at svømmeundervisning er obligatorisk i Basel, og at den som ikke deltar bryter med kravene som stilles.

- Den som ikke oppfyller disse kravene bryter loven og kan derfor ikke bli statsborger, sa Wehrle til kanalen.

De to jentene skal ha fått avslaget på statsborgerskap i fjor, men har først nå blitt kjent. Etter at SRF publiserte saken på mandag, har den blitt omtalt i en rekke amerikanske og europeiske medier, blant annet USA Today.

Bøter

Sveitsiske The Local har tidligere skrevet at sveitsiske domstoler har avvist muslimske familiers ønske om å unnta sine barn fra svømmeundervisning, med henvisning til at integrering kommer før religion.

Ifølge nettstedet har myndighetene i Basel tidligere skrevet ut bøter til foreldrene til muslimske barn som nekter å delta i svømmetimene.

At noen har blitt nektet statsborgerskap på et slikt grunnlag skal derimot ikke ha skjedd tidligere.

Hilse-problemer

I Sveits som i andre europeiske land pågår en heftig offentlig debatt om integrering av muslimer.

Ifølge The Local nektet to muslimske skolegutter i Therwil tidligere i år å håndhilse på sine kvinnelige lærere, noe som skapte sinne rundt omkring i landet.

Ifølge SRF skal også de to jentene som ble nektet statsborgerskap fordi de ikke deltok i svømmetimer ha nektet å håndhilse på lærere - uten at dette bidro til avslaget.