Muslingplukkere omkom i drama

Minst 18 utenlandske muslingplukkere omkom under et hjerteskjærende drama i kvikksanden utenfor nordvestkysten av England.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Muslingplukkerne, som trolig var kinesere, ble i går kveld overrasket av det lumske tidevannet i området, og rakk ikke å komme seg i land før det var for sent.

Britiske redningsmannskaper opplyste i formiddag at 18 av muslingplukkerne var funnet omkommet. 16 av de omkomne var menn, mens to var kvinner. Minst 14 personer har overlevd.

Farlig område

Dramaet utspant seg i Morecamb-bukta utenfor kysten av Lancashire, et område som er beryktet for sin lumske kvikksand og uberegnelig tidevann.

- Dette er et farlig område for fremmede å lete etter muslinger i, sier den erfarne turguiden Cedric Robinson til BBC.

Ifølge øyenvitner skal gruppen, som besto av minst 32 kvinner og menn, ha begynt å gå utover de langstrakte sandbankene for å plukke hjertemuslinger i 15-tida torsdag ettermiddag.

Leter

Noen timer senere ble de åpenbart overrasket av tidevannet, og i 21-tida ante lokalbefolkningen uråd og slo alarm.

Kystvakten, flyvåpenet og redningstjenesten kom raskt til stedet, og søkte hele natten etter overlevende.

Flere av de overlevende ble funnet på en sandbanke.

Andre redningsarbeidere utstyrt med hunder fulgte strandlinja, der flere av de omkomne ble funnet.

- Det var forferdelig, dette er en av de hendelsene vi håper å aldri komme ut for, sier redningsarbeideren Andy Binstead til BBC.

Illegale?

Nasjonaliteten til muslingplukkerne er fortsatt uklar, ettersom de som er funnet i live har vansker med å gjøre seg forstått på engelsk. Mye tyder imidlertid på at det er snakk om kinesere.

Britisk politi utelukker ikke at det kan dreie seg om illegale innvandrere, og det utelukkes heller ikke at de arbeidet ulovlig for britiske selskap.

I august ble 37 illegale kinesiske immigranter pågrepet av britisk politi på Morecambe-strendene.

Hjertemuslinger er god butikk i Lancashire, og bare på Morecambs strender antas det å ligge muslinger til en verdi av nærmere 80 millioner kroner.

Plukkere strømmer til fra hele England, og seinest i desember måtte en annen gruppe reddes i land etter å ha blitt overrasket av tidevannet.

Store verdier

- Muslingene er verdt mange penger, men tragisk nok så antar jeg at de stakkars menneskene som nå mistet livet tjente svært lite. Trolig ble de utsatt for grov utnyttelse, sier den lokale underhusrepresentanten Geraldine Smith til BBC.

Mens industrien tidligere var lokal, er i dag flere storkonsern kommet på banen.

Selv om alle fritt kan plukke, har lokalbefolkningen lenge krevd regulering av virksomheten, som synes å bli stadig bedre organisert.

- Jeg har hørt historier både om illegale immigranter og om folk på trygd som plukker muslinger for 500 pund (6.400 kroner) dagen, sier BBCs korrespondent Peter Holland.

(NTB/Dagbladet.no)

<B>KVIKKSAND: </B>Dramaet utspant seg i Morecamb-bukta, et område som er beryktet for sin lumske kvikksand og uberegnelig tidevann.
MINST 18 DØDE: I formiddag var 18 av muslingplukkerne funnet omkommet, flere var fortsatt savnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer