ØNSKER 42-ÅRINGEN UTLEVERT: Politiadvokat Geir Kavlie fra Økokrim i Oslo tingrett. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
ØNSKER 42-ÅRINGEN UTLEVERT: Politiadvokat Geir Kavlie fra Økokrim i Oslo tingrett. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

«Muslingspiseren» (43) kjemper for å holde seg unna FBIs klør

Oslo tingrett skal avgjøre om gamblingtiltalt skal utleveres til USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge FBI har to norske brødre bygget opp en gigantisk gambling-pyramide.

Det var i 2002 at brødrene, med tilnavn «Leo» (40) og «Muslingspiseren» (43), registrerte  selskapet Macho Sports i Panama. De flyttet firmaet til Perus hovedstad Lima i 2008. Derfra skal de ha pleiet en stor kundekrets, hovedsakelig rundt Los Angeles og San Diego i California.

«Muslingspiseren» (43) sitter i varetekt i Oslo. I dag var spørsmålet oppe i Oslo tingrett om hvorvidt 43-åringen skulle utleveres til USA.

43-åringen stilte med både sine norske advokater Anders Brosveet og Javeed Shah og den amerikanske advokaten Amy Jacks som bisitter. Ytterligere en amerikansk advokat, Michael Goldstein, og privatetterforsker Christian Filipiak, var innkalt som vitner for 43-åringen.
 
43-åringen kjemper for å unngå utlevering til USA. Der vil han risikere en svært lang fengselsstraff om han blir funnet skyldig etter FBIs omfattende anklager. Det er referatforbud fra selve rettsmøtet.

- Stråmenn De to brødrene vokste opp i Tvedestrand.

I USA er de to brødrene med bakgrunn fra Norge, Peru og USA, siktet for ulovlig gambling, hvitvasking, trusler og utpressing av gamblingkunder med spillegjeld.

I Peru skal de ifølge FBI ha brukt stråmenn som eiere av selskapet, men det i virkeligheten var de to norsk-amerikansk-peruvianske brødrene som cashet inn. Og flere kilder har overfor Dagbladet beskrevet hvordan brødrene levde et heftig luksusliv for sine penger.

Hos båtfabrikanten Windy Boats i  Arendal får Dagbladet bekreftet at en av de to brødrene kjøpte en båt av typen Windy Gran Bora sommeren 2010 eller 2011. Båten ble deretter sendt til Peru, hvor brødrene antas å stå bak partyhotellet «Aquavit hotel» i hovedstaden Lima.

Totalt er 18 personer tiltalt i saken. Politiet mener at det er overført anslagsvis 20-30 millioner fra den illegale gamblingringen, til Norge.

Store formuer De to norskamerikanske brødrene er begge registrert med betydelige formuer i Norge: Den ene broren, en 40-åring fra Tvedestrand, sto i 2011 registrert med 16 millioner i formue men bare snaut 300 000 i inntekt.

Broren, 43-åringen som møtte i Oslo tingrett i dag, hadde i 2011 en formue på 13,4 millioner, og en inntekt på drøyt 200 000. De tidligere årene hadde han enda lavere inntekt.

Brødrene har om somrene gjerne oppholdt seg i Tvedestrand.Selv om de også der har slått om seg med penger og luksus, blekner somrene i Tvedestrand mot de spektakulære festene på Aquavit hotel i Lima.

De to brødrene skal ha vokst opp i Norge og gått på skole her. Men begge er tidligere dømt for ulovlig gamblingvirksomhet i USA.

43-åringen erkjenner ikke straffskyld.

ORGANISERINGEN: Slik mener FBI at gamblingringen er organisert, med de norsk-amerikansk-peruvianske brødrene på toppen. Grafikk: Jesper Nicolai Kiledal / Torgeir P. Krokfjord / Anders Holth Johansen
ORGANISERINGEN: Slik mener FBI at gamblingringen er organisert, med de norsk-amerikansk-peruvianske brødrene på toppen. Grafikk: Jesper Nicolai Kiledal / Torgeir P. Krokfjord / Anders Holth Johansen Vis mer